Трябва да се направи доктрина за икономическо развитие на България

...
Трябва да се направи доктрина за икономическо развитие на България
Коментари Харесай

Икономисти от БАН: Държавните предприятия са рискови за икономиката ни, трябва да се реформират

Трябва да се направи теория за икономическо развиване на България като зад нея застанат всички политически сили, бизнеса и обществото като цяло. За това прикани проф. доктор Александър Тасев – шеф на Института за стопански проучвания при Българска академия на науките при представянето на специфичния фокус в Годишния отчет за икономическото развиване и политики в България, отдаден на 10-годишнината от световната финансово-икономическа рецесия. Според него в случай че няма политически консенсус, не могат да се проведат нужните политики за преструктуриране на стопанската система, което да докара до устойчиво и догонващо икономическо развиване.

Институтът за стопански проучвания при Българска академия на науките не е срещу плоския налог и е спекулативно изказванието, че се предлага прекосяване към прогресивно облагане, сподели още проф. Ал. Тасев. И добави, че паричният съвет би трябвало да го има в България до влизането ни в Еврозоната.

Според доцент доктор Даниела Бобева несериозно е да се твърди, че сме в чакалнята на Еврозоната. “Това не е чакалня, а стадий, в който българската валута би трябвало да продължи да потвърждава своята резистентност и време”, сподели тя. И акцентира, че работата на страната е да основава условия за по-бързо доближаване с европейските стопански системи.

Доц. Бобева уточни още, че България към този момент 21-а години извършва условията на валутния механизъм и няма съображение страната ни да не влезе в Еврозоната. “Все повече политическите, а не икономическите критерии излизат на напред във времето при приемането на една или друга страна в Еврозоната”, сподели тя.

Основната теза в специфичния фокус на отчета е, че българската стопанска система е щяла да изпадне в рецесия и без световната рецесия. Вторият извод, който вършат икономистите на Българска академия на науките е, че пазарът на труда най-вече е потърпевш от рецесията. Отбелязва се висока и продължителна безработица, в това число и висока младежка безработица.

В момента имотният пазар у нас би трябвало да се следи деликатно, с цел да не прегрее и да докара до нова икономическа рецесия, разяснява доцент Бобева. Именно в него тя вижда максимален риск пред иконономиката ни, в случай че обособени нейни браншове не се предструктурират.

Риск има и в държавните предприятия. Те по-скоро би трябвало да се реформират, тъй като са рискови за стопанската система ни, подчертаха още икономистите на Българска академия на науките.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР