Трябва да признаете краля на технологиите. За самопревъзнасянето му, за

...
Коментари Харесай

Магическият реализъм на Tesla

Трябва да признаете " краля на технологиите ". За самопревъзнасянето му, за подигравките му с крайни периоди, примамване на регулаторите и присъединяване му като комедиен водещ в шоуто Saturday Night Live, Илън Мъск е пъклен сериозен във връзка с технологиите. Толкова сериозен, че до момента в който обсъждаше детайлите на невронните мрежи по време на доклада за приходите на 26 април, шефът на Tesla не спря, когато тон, сходен на рев, прозвуча от сина му на заден декор. Компанията регистрира рекордна чиста облага от 438 млн. $ за първото тримесечие на годината.

Такава е привлекателността на жужащата машина за пари Tesla, в която мнозина имат вяра, само че въпреки всичко се съмняват в по-ексцентричните изказвания на Мъск. Последните от тях включват изкуствен интелект. В бъдеще Tesla ще бъде запомнена освен като пионер при електрическите автомобили и възобновимата сила, твърди той, само че и като компания за изкуствен интелект и роботика. Основателят й базира това на убеждението, че е на път да позволи предизвикването на самоуправляващите се коли, употребявайки единствено осем камери, машинно самообразование и компютъризиран мозък в автомобила. Мъск назовава изцяло самостоятелното шофиране " един от най-трудните механически проблеми... който може би в миналото е съществувал ".Въпреки това на фона на софтуерния оптимизъм Tesla е изправена пред мрачната действителност на всекидневието. Макар че чака да достави към 50% повече коли през тази година спрямо 2020 година, или 750 хиляди, тя се бори с дефицит на компютърни чипове сходно на другите производители. Катастрофата с Model S в Тексас, при която починаха двама души, породи опасения по отношение на технологията й за самоуправление (Мъск твърди, че изявленията, съгласно които функционалността за автопилот е намесена, са " изцяло погрешни " ). Дефицитът на инженери поради пандемията засегна производството й в Китай, който е източник на огромна част от скорошния напредък. А китайските управляващи, които преди обсипваха с обич американската компания, демонстрират признаци на отмалялост от Tesla. Един ден Мъск може да разбере, че границите на неговото кралство са лимитирани не от физиката, а от геополитиката.

Той към този момент не е самичък, когато приказва грандиозно за компанията. През последните дни разнообразни експерти си съперничат да обяснят пазарната й капитализация от към 700 милиарда $, която оставя всички други автомобилни производители в сянка. Когато разказва капацитета й, Джед Дорсхаймер от канадската компания за ръководство на активи Canaccord Genuity, стартира със основаването на печатарската машина през XV век в Европа. Адам Джонас от капиталовата банка Morgan Stanley има вяра, че електрическите автомобили на Мъск са в центъра на нещо, сходно на " миг на Model-T " - при изискване, че може както Хенри Форд да пречупи всеобщото произвеждане и да направи колите Tesla по-достъпни. И двамата съпоставят марката с софтуерния колос Apple, с цел да илюстрират по какъв начин Мъск може да сътвори екосистема за правене на пари от джаджи и услуги, които си взаимодействат.
По-близо до Apple
За оптимистите Tesla има повече общо с производителя на iPhone, в сравнение с с откритите производители на коли. Нейните поддръжници се вълнуват повече от нововъведенията, сходни на тези от Силициевата котловина, а не от продажбите. Стойността на Tesla, приписвана на бизнеса й с електрически автомобили и със относително ниски маржове, е издигана на Wall Street от обещанието за по-неясни, само че евентуално по-доходоносни нововъведения, които включват най-вече програмен продукт - да вземем за пример обвързваните услуги като карти, занимания, споделено пътешестване, полуавтономно шофиране и други безжични екстри, които вършат колите на Tesla фантазия за всеки фанатик. Мъск и малко на брой други допускат, че изцяло самостоятелните " роботизирани таксита " ще са факт в близко бъдеще. Но други, като Джонас, са на мнение, че скоро голям брой споделени коли на Tesla, евентуално с човек зад кормилото, ще препускат улиците на града.
Източник: Reuters
Магическият натурализъм може да надвиши това. Освен изкуствения разсъдък и софтуера, Мъск ще продължи с проекта си да построи енергиен бизнес с нулеви излъчвания. Той разгласи, че има намерение да сътвори батерия с потенциал три тераватчаса в границите на десетилетие - потенциал, който е 12 пъти по-голям от задачата на най-близкия му съперник Volkswagen. Освен да понижи цената на автомобила до 25 хиляди $ за всеки, облагите от батериите ще бъдат употребявани за покриване разноските на бизнеса с домашно предпазване на сила на Tesla. Това би основало нещо, което той назовава " гигантско разпръснато сдружение за комунални услуги ", което може да се оправи с увеличеното търсене на електричество поради все по-голямото потребление на електрически автомобили, както и да обезпечи непоклатимост на мрежата в неприятно време. Дорсхаймер, който е оптимист във връзка с слънчевия бизнес и този за депозиране на сила на Tesla, счита, че нейният енергиен бранд може да наподобява на този на Apple.

Комплимент е Tesla да бъде сравнявана с Apple, която коства три пъти повече от нея. Тя е и отличен образец за това какъв брой изкусно една американска компания може да се оправи с приливите и отливите на мощна конкуренция. И щом стане въпрос за геополитика, Tesla може да е в неравностойно състояние. Тя е също толкоз световна, колкото Apple - половината от продажбите й през миналата година са били отвън Съединени американски щати, а 21% от тях са направени в Китай. Но международният авто пазар за 2 трлн. $ е четири пъти по-голям от този на мобилните телефони. С присъединяване на повече компании на пазара, колите са по-чувствителни политически от телефоните. Първоначално страни като Китай и Германия не посрещнаха добре гигафабриките на автомобилния производител, частично тъй като желаеха да подбуден локалните компании да създават по-добри електрически автомобили. Сега, когато това се случва, натискът да държат надалеч Tesla се усилва.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР