Трябва да има повишаващо се възнаграждение в сектора на здравеопазване

...
Трябва да има повишаващо се възнаграждение в сектора на здравеопазване
Коментари Харесай

Сачева: Исканията на сестрите са неизпълними

Трябва да има повишаващо се заплащане в бранша на опазване на здравето и това се случва, сподели министърът на труда и обществената политика в предаването „ Седмицата “ на Дарик радио. Темата за митинга на медицинските сестри бе дискутирана в диалога.

Все още растежът на заплатите не е достигнал това, което те желаят, само че в доста български лечебни заведения мединските сестри получават близо 1500 лв., уточни тя.

Но настояванията им не се изчерпват единствено с възнагражденията, а се слагат и претенции, които са неизпълними, добави Сачева.

Ако се изпълнят настояванията на медицинските сестри, на следващия ден ще излязат на митинг лекарите, след това инженерите, след това обществените служащи, работата не е в това да има диктат на малцинството, а да се намари най-хубавия баланс за всички, сподели министър Сачева.

Развитието на човешките запаси в обществения бранш, бе друга тематика в диалога.

Министър Сачева сподели, че се търсят благоприятни условия още през цялото време младежи да бъдат насочвани към тези специалности, които да се осъществят в обществената сфера.

Тя изрази мнение, че дълго време вниманието на обществото е било ориентирано към икономическите проблеми, а обществената сфера е била подценявана.

Законът за обществената помощ няма да бъде анулиран, уточни Сачева.

За тази година бюджета е 93 млн. за персонални асистенти и те към този момент не са задоволителни.

Министър Сачева уточни още, че тежките проблеми в тази област се политизират и това ще се отрази отрицателно към хилядите хора, които имат потребност от такава поддръжка.

Децата с най-тежки увреждания са към 8 хиляди и за тях има средства за персонални асистенти. Министър Сачева уточни, че хората, които са в най-тежко състояние не трябва да се тормозят, те ще получат нужната помощ.

Тя изрази мнението, че има политическа корист със страховете на тези хора.

Около 5 хиляди душе са самотните възрастни хора, над 65 години, в дребни обитаеми места, те нямат никакво право на помощ.

За тези хора министерството се грижи през програмата за патронажна грижа и през националната стратегия за грижа в домашна среда, сподели министър Сачева.

В диалога бе посочена цената на нужните средства, с цел да се изпълнят всички претенции - повече от 3 милиарда лв..
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР