Трудовият пазар на Европейския съюз се е свил с 2.6%

...
Трудовият пазар на Европейския съюз се е свил с 2.6%
Коментари Харесай

5.5 млн. работни места са закрити в ЕС през второто тримесечие

Трудовият пазар на Европейския съюз се е свил с 2.6% през второто тримесечие и е изгубил рекордните 5.5 млн. работни места. Сривът, разгласен публично на 14 авгут от статистическата работа на общността - Евростат, потвърждава трагичните провали на ковид върху заетостта на блока. Множество компании са съкратили огромен брой чиновници или са трансферирали забележителна част от личния състав си на финансираните от държавните управления схеми за нескончаем заплатен отпуск.

Евростат заяви, че закритите работни места, от които са изключени десетките милиони "отпускари ", са даже още повече в еврозоната, където пазарът на труда се е свил с 2.8% през второто тримесечие или с 4.5 млн. души от общо 5.5 милиона в Европейски Съюз. В края на март броят на служащите в Европейски Съюз е бил 209.1 млн. души, 160.4 млн. от които - в еврозоната.

Пандемията от COVID-19 тласна брока на еврото в дълбока ресеция през второто тримесечие, като Брутният вътрешен продукт падна с рекордните 12.1% по отношение на предходните три месеца. От май обаче се следят признаци за по-бързо от упованията възобновяване на общността. Евростат разгласи на 14 август, че износът от еврозоната се е нараснал с съвсем една трета сред май и юни, въпреки че остава с 10% под нивото си отпреди година. А показателите за интензивността в секторите на производството и на услугите демонстрират напредък.

Чарлз Хепуърт - капиталов шеф в GAM Investments - разяснява, че "макар и да се следи растеж на индустриалната интензивност, е ясно, че това ще е муден и раздробен развой, тъй като потребителите към момента са в стрес от резултатите на пандемията и от евентуално възобновяване на карантината ". Което дефакто към този момент се следи.

Скандинавските страни са се справили най-добре с провали от пандемията, стана ясно в края на седмицата, когато Финландия и Дания разгласиха тримесечните си данни за Брутният вътрешен продукт. Финландският е намалял с 3.2% през второто тримесечие по отношение на първото, а датският - с рекордните в историята на страната 7.4 %. Все отново, двете стопанства стоят много по-добре от Швеция, чиято стопанска система се е свила с 8.6%, макар че държавното управление не затвори публично хората по домовете им. Поради което смъртността от COVID-19 на глава от популацията там е пет пъти по-висока в сравнение с в Дания и съвсем 10 пъти над финдалндската.

За разлика от Скандинавия, Германия, Испания, Франция и Италия са с много по-тежки провали от ковид - Брутният вътрешен продукт на всяка от тях се е свил с по над 10% през второто тримесечие, а на Англия - с над 20 %.

Нидерландия регистрира рекордния 8.5-процентен стопански спад през второто тримесечие, стана ясно на 14 август. Основните аргументи - внезапната редукция на потреблението на семействата и на бизнес вложенията вследствие на пандемията. Светлина в тунела обаче има. Последният месечен преглед на 7500 холандски компании установи, че доверието на бизнеса е почнало да се възвръща: показателят, следящ настройките на фирмените мениджъри, се изкачил до минус 19.3 пункта през юли след рекорно ниските минус 37.2 през април.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР