Трудно, но не невъзможно. Така заместник-кметът на Свиленград Мария Костадинова

...
Трудно, но не невъзможно. Така заместник-кметът на Свиленград Мария Костадинова
Коментари Харесай

Такса смет като стимул за отговорно поведение или как ще стигнем до кръговата икономика

Трудно, само че не невероятно. Така заместник-кметът на Свиленград Мария Костадинова отговари на въпроса дали е допустимо общината да практикува правилата на кръгова стопанска система, което значи всичко, което се отделя като боклук, да се оползотворява. Както прави сега една италианска община, която Костадинова и нейни сътрудници са посетили, с цел да почерпят опит и положителни практики.

Според зам.-кмета, с цел да се случи това и в България, би трябвало първо и най-сетне да се промени основата за установяване на такса битови боклуци. Известна още и като таксата " плащаш повече, в случай че изхвърляш повече " беше съществена тематика на спорен конгрес на тематика ръководство на отпадъците, проведен от съдружие " За Земята ".

" Такса битови боклуци би трябвало да е на количество генериран боклук – всеки, който изхвърля несъмнено количество, толкоз би трябвало да заплаща. Това би трябвало да важи както за жителите, по този начин и за бизнеса, " е мнението на зам.-кмета на общината, която се прочу с сполучливото въвеждане на разделно събиране на отпадъците " от врата до врата ".

Въвеждането на новата такса, при която замърсителят заплаща, се отсрочва към този момент от много години. С последното изменение на Закона за локалните налози и такси това би трябвало да се случи от 1 януари 2020 година

В Свиленград към този момент работят с такса боклук

В община Свиленград обаче не чакат новия закон, а към този момент работят по него: за към 60% от бизнеса там таксата се дефинира от количеството боклук, а локалната власт към този момент осведоми жителите си за изгодите от въвеждането й. Анализите на общинското управление демонстрират, че и с жителите може да се подходи по същия метод – таксата да се дефинира на база съдовете, които употребяват.

Костадинова дефинира като спекулации изказванията, че, в случай че таксите се дефинират на база количество боклук, те ще се усилят наложително.

" Отлагането на новата такса не подтиква отговорно държание у жителите, " съобщи Костадинова по време на форума и акцентира, че не е наложително нововъведението да докара до по-висока такса и зависи точно от това дали хората изхвърлят разделно.

" Ако работим по тази причина да се понижи отпадъкът и реализираме това, което са постигнали европейски общини – 10% от общия боклук да бъде битов, никога тази такса няма да се усилва. Обратно - ще се понижи ", добави Костадинова.

КТ " Подкрепа " обвърза такса боклук с приходите

Обратна теза изрази Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ", съгласно която е несъмнено, че такса боклук ще нарасне и че тежестта от това ще падне върху данъкоплатеца.

Според нея е редно таксата за битови боклуци да отразява прихода и имуществото, като се базира на конституцията.

Огромният рециклиращ капацитет

България разполага с най-голямата рециклираща система на Балканите. Това посочи изпълнителният шеф на една от оползотворяващите организации " Екопак " Тодор Бургуджиев.

" Това е голям потенциал, който би трябвало да използваме, " сподели той по време на полемиката. В момента в страната работят 48 завода за преработване на пластмаса, 3 големи завода за стъкло и един – за хартия.

" България има опция да се включи в кръговата стопанска система, в случай че научим жителите да разделят и рециклират отпадъците си. Именно новата такса ще подтиква хората да разделят отпадъците си, това пък ще увеличи % на преработване в страната и ще намали цената за битов боклук, " сподели Бургуджиев, съгласно който значимо е информирането на жителите и засилен надзор. До момента в страната има единствено 9 глобени за погрешно изхвърляне на отпадъците си, трима от които са спечелили обжалването в съда. " Санкциите са най-лесния път да научим хората да изхвърлят разделно ".

Евгения Ташева от " За Земята " подсети, че до 2020 година България би трябвало да рециклира 50% от отпадъците си, а до 2030 година - 65%, и сложи въпроса по какъв начин на процедура е допустимо това. Тя цитира данни на " Евростат ", съгласно които сега едвам 29% от изхвърляното се рециклира.

Затова, по думите й, новата такса битови боклуци е целесъобразна – с нея оптимално количество боклуци ще бъдат отклонявани от депонирането и ще отиват за преработване, повторна приложимост или компостиране.

" Такса битови боклуци е инструментът за смяна в държанието на хората и път към кръговата стопанска система, " заключи Ташева.

Какво одобриха депутатите

Такса боклук ще се пресмята по нов метод от 2020 година съгласно измененията в Закона за локалните налози и такси, признати през октомври. Общините сами ще избират сред три разновидността - на база брой живеещи на адрес, на съдържимост на съдовете или на генерирани боклуци. Основа за установяване таксата ще бъде количеството на смесените битови боклуци, което на процедура значи, че потребителите ще бъдат подтиквани да разделят отпадъците си.

Размерът на таксата ще се дефинира за календарна година по правилото " замърсителят заплаща ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР