Учените бият тревога, разкривайки какво прави пристрастяването към интернет с

...
Учените бият тревога, разкривайки какво прави пристрастяването към интернет с
Коментари Харесай

Учените бият тревога – какво прави пристрастяването към интернет с мозъка и психиката на тийнейджърите!

Учените бият паника, разкривайки какво прави пристрастяването към интернет с мозъка и душeвността на младежите след осъществяване на най-новите изследвания в тази посока. Тийнейджърите, които прекарват доста време в обществените медии, се оплакват, че не могат да извърнат внимание на по-важни неща като домашните или време с околните си. Ново изследване може би е уловило това обективно, като е открило, че

при младежите, диагностицирани с пристрастяване към интернет, сигналите сред областите на мозъка, значими за контрола на вниманието, работната памет и други, са нарушени.

Констатациите са от обзор, оповестен в списание PLOS Mental Health, на 12 невроизобразяващи проучвания на няколкостотин юноши на възраст от 10 до 19 години сред 2013 и 2022 година

„ Поведенческата взаимозависимост, подбудена от несъразмерната приложимост на интернет, се трансформира във все по-голям източник на безпокойствие от последното десетилетие насам “, пишат създателите в изследването.

Учените бият паника – какво прави пристрастяването към интернет с мозъка и душeвността на младежите! 06.06.24 22:32 Какво се готви да направи Русия в Украйна с „ хищника “ от пето потомство Су-57! (ВИДЕО) 06.06.24 22:00 Григор Лилов с извънредни обстоятелства!: Няма довиждане на илюзиите! КАКВО ОЧАКВАМЕ ОТ ЕВРОПАРЛАМЕНТА? 06.06.24 21:35 Три автомобилни колоса се сплотяват в основаването на ДВИГАТЕЛЯ НА БЪДЕЩЕТО! 06.06.24 21:11 Американските муниции към този момент са на фронта – само че ето какво прави Русия с тях! 06.06.24 20:48

Критериите за клинична диагноза на интернет пристрастяването във включените изследвания са „ непрекъсната угриженост за интернет, признаци на безпокойствие, когато човек е надалеч от интернет, и жертване на взаимоотношенията (заради) времето, което прекарва в интернет, за нескончаем интервал от време (например 12 месеца) “, споделя Макс Чанг, първи създател на изследването и управител на случаи в нестопанската организация Peninsula Family Service в Сан Франциско, по имейл. „ Моделът на държание води до доста увреждане или стрес в живота на лицето. “

 

 

Като се има поради изменящото се положение на мозъците на подрастващите спрямо възрастните, създателите считат, че разбирането на въздействието на интернет зависимостта върху мозъците на участниците младежи е жизненоважно.

Когато участниците с клинична диагноза „ пристрастяване към интернет “ се занимават с действия, ръководени от мрежата на изпълнителните функционалности на мозъка – държание, изискващо внимание, обмисляне, взимане на решения и надзор на импулсите – тези области на мозъка демонстрират обилни нарушавания в способността им да работят дружно спрямо тези при връстниците без пристрастяване към интернет. Авторите считат, че сходни сигнални промени могат да подскажат, че тези държания могат да повлияят на развиването и благосъстоянието.

Интернет „ пристрастяването “ в началото е измислено от психиатъра Иван К. Голдбърг през 1995 година като смешка.

Всички изследвания, които създателите преглеждат, са извършени в Азия и се състоят най-вече от участници от мъжки пол. Китай е първата страна, която афишира интернет зависимостта за „ рецесия на публичното здраве “.

 

 

Преодоляване на пристрастяването към интернет

Ако интернет зависимостта е повода за разстройствата в мозъчната сигнализация на участниците, повода за това може да е обвързвана с невронните пътища, свързани с пристрастяването, споделя доктор Смита Дас, психиатър по пристрастяване и клиничен доцент по психиатрия и поведенчески науки в Станфордската медицина в Калифорния. Дас не е взел участие в изследването.

Моделите на функционална съгласуваност в мозъците на участниците в действителност са в сходство с тези, следени при хора със зависимости от субстанции, споделя доктор Каглар Йълдъръм, доцент по компютърни науки в Колежа по компютърни науки „ Хури “ в Североизточния университет в Бостън. Йълдъръм не е взел участие в изследването.

Ако се чудите дали вашият младеж се бори с пристрастяване към интернет, държание като оттегляне от взаимоотношенията е сигнален знак.

„ Подобно на разстройствата, свързани с наркотични субстанции и хазарт, интернет зависимостта пренастройва мозъка, което затруднява устояването на тласъците, свързани с интернет “, прибавят лекарите. „ Въпреки това, за разлика от хазарта или използването на субстанции, интернет е значима част от живота ни. Балансирането на полезността и заплахите от интернет е област, която е доста значима за напред в развиването на подрастващите. “

Открийте какво пречи на вашия младеж да не влиза в интернет и му помогнете да прави повече от тази активност, предлага Йълдъръм.

Можете също по този начин да поговорите с лекаря на детето си, с цел да видите дали поведенческите тактики могат да подействат. Полезни са лечения като когнитивно-поведенческа терапия, осъзнатост и мотивационно интервюиране. Последното, зародило в региона на лекуването на зависимости, е способ на консултиране, който има за цел да увеличи мотивацията и ангажираността на пациента за смяна на държанието, като извлича и изследва личните му аргументи да желае смяна.

В тежки случаи психиатърът може да предложи лекарства за лекуване на някои типове софтуерна взаимозависимост.

И най-после, някои от превантивните ограничения включват ограничение на времето, прекарано на екрана, правене на почивки и отбягване на обреченото сърфиране.

 

 

Източник – CNN/Превод:SafeNews

Още вести четете в: Живот, Здраве, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР