Трудно може да се намери човек, който да не обича

...
Трудно може да се намери човек, който да не обича
Коментари Харесай

Как правилно да консумираме моркови за макс ползи

Трудно може да се откри човек, който да не обича да си хапва моркови, както на морковена салата, по този начин и просто да ги хрупа. Освен това през днешния ден в Интернет ще намерите голям брой предписания за приготвянето на вкусни и сочни ястия с моркови, в които ще се влюбите, само че и ще можете да удивите гостите ви. Те са и прелестен метод за украса на празничната софра, като по този начин да вземем за пример можете да извършите цветчета от тях.

Освен чисто вкусовите качества на морковите те са и доста потребни за нашето здраве. Така да вземем за пример една от най-големите им изгоди е за зрението, само че дружно с това способстват за регулирането на храносмилателната система. Добре е да се хапват на салатка с малко олио или зехтин, защото точно в композиция с лой скъпите съставки в морковите се усвояват най-добре.

Именно вярното изразходване на моркови е от значително значение, т.е. с цел да извлечем най-много изгода от тях за нашето здраве.

Как вярно да консумираме моркови

 Морковите със зехтин

Всички знаем, че тези зеленчуци са доста богати на каротеноиди и по-конкретно бета-каротини. Именно заради тази причина морковите са в групата на храните, които са едни от най-хубавите противоракови артикули. Не по-малко значимо е това, че те са освен антиоксидант, само че също по този начин отличен стимулатор на имунната система. Също по този начин бета-каротина има доста положителни антианемични свойства, защото има способността да усилва броя на еритроцитите в кръвта.

Голяма част от хората са на мнение, че всички зеленчуци би трябвало да се употребяват сурови, защото по този начин са по-полезни и резервират всичките си потребни субстанции. Това е по този начин, само че единствено ненапълно, защото при морковите да вземем за пример по този начин ще се резервира единствено витамин С, тъй като той доста елементарно се унищожава под действието на топлината. Това обаче не важи за бета-каротина, който не е сензитивен към топлота. По този метод, консумирайки морковите приготвени, вие още веднъж получавате това вещество, защото то не се унищожава при готвене.

Също по този начин в резултат на топлинната обработка на морковите доста по-лесно се усвояват каротеноидите - омекват техните клетъчни стени, като по този начин те се всмукват доста по-добре от нашата храносмилателна система.

И тук е значимо да вметнем, че това важи даже за минималната топлинна обработка, защото това е задоволително за потребните бета-каротини да се разградят до форма, която се усвоява доста по-лесно.

Както и при всички аспекти на живота, по този начин и тук е значимо да спазвате златната среда, а точно не би трябвало да преварявате морковите, като те би трябвало да запазят хрупкавостта си.

 Полезна салата с моркови

Друг потребен съвет при потреблението на моркови, който може би не знаете, е това, че бета-каротините се усвояват доста по-добре с мазнини. Именно по тази причина е добре да овкусявате морковите ви със зехтин, олио или масло по избор, като по този начин организмът усвоява доста по-лесно тези по този начин потребни субстанции.

Често срещана неточност е слагането на оранжевите зеленчуци на стайна температура за повече от 5-6 часа, откакто сте ги сварили, защото по този начин те се окисляват.

И не на последно място, с цел да усвоява организма ви оптимално доста потребни субстанции от морковите, можете да ги поръсите след сваряване със сусам, зехтин, чесън, ябълков оцет и сол.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР