Тромпетистите на Софийската филхармония вече ще свирят на нови инструменти.

...
Тромпетистите на Софийската филхармония вече ще свирят на нови инструменти.
Коментари Харесай

Четири нови тромпета ще радват публиката на Софийската филхармония

Тромпетистите на Софийската филхармония към този момент ще свирят на нови принадлежности. Два B-тромпета и два C-тромпета на водещата международна марка Vincent Bach, модел Stradivarius бяха поръчани от Америка и от няколко дни са в ръцете на тромпетовата група на националния оркестър.

Моделът се слави със своето ненадминато качество и остава пожеланият избор на музикантите от елитните оркестри.

„ Тези принадлежности са безспорна класика, а моделите, с изключение на ненадминатите качества, имат и именит статут. Затова и бяха нашият натурален избор. С-тромпетът е юридически по условията на именитият тромпетист и учител Адолф Херсет - дълготраен първи тромпет на Чикагска филхармония. В тромпетът е безусловно именит модел 37 G ( Gold). Много хора си мислят, че тромпетът е просто жълт или позлатен, само че в действителност в състава на материала от който е направен има висок % наличие на злато. Оттам идва мекият и доблестен тон “ – споделя първият тромпетист на Софийската филхармония Петър Македонски.

На 4 май 2023 г. той ще показа Концерт за тромпет от Васил Казанджиев с един от новите принадлежности. Диригент на вечерта ще бъде Росен Гергов, а в програмата са включени и Адажио из балета „ Спартак “ от Арам Хачатурян и „ Нощи в градините на Испания “ от Мануел де Файя със солист обичаната от родната аудитория пианистка Елена Башкирова.

Photo credit: Софийска филхармония

Васил Казанджиев показва Концерта за тромпет по този начин: „ Третата част на творбата (рондото) е композирана по време на следването ми (трети курс) в Музикалната академия при проф. П. Владигеров. Другите две елементи ги прибавих по-късно, без той да знае. “

Творбата проехтява за първи път в осъществяване на Васил Костов със Софийската филхармония под диригентството на Константин Илиев през 1959 в Пловдив. Днес е измежду най-обичаните творби от тромпетистите поради своята виталност, спонтанна емоционалност и динамична ритмика, които дават благоприятни условия за оптималната изява на виртуозитета на солиращия тромпет.

Билети за концерта са налични на касата на зала „ България “ и в.

Петър Македонски е роден през 1988 в София в фамилията на музиканти. Неговият дядо, проф. Петър Кърпаров, е създател на школата по тромпет и първият български професор по тази компетентност. От 10-годишна възраст Петър учи тромпет и доктрина на музиката в Националното музикално учебно заведение „ Любомир Пипков ”, през 2011завършва Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров ” в класа на проф. Ангел Македонски.  През 2018 пази дисертация на тематика „ Мястото на,,Концерт за тромпет и оркестър ” от Васил Казанджиев в репертоара на българските тромпетисти. Творчески метод при преодоляване на изпълнителските проблеми “, с която получава научна степен „ лекар ”.

Петър Македонски/Photo credit: Софийска филхармония

Лауреат е на редица състезания и надпревари: Академичен конкурс в катедра,,Медни духови и ударни принадлежности ” на Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров ”, Национален конкурс за артисти и инструменталисти „ Светослав Обретенов ”, „ Млади музикални дарования ”, „ Охридски бисери ”, Международните състезания „ Музиката и земята “ (Grand Prix), „ Надежди, Таланти, Майстори “ – Добрич, Международен конкурс за камерна музика – Пловдив и „ La musique et la Terre ” – Париж (Grand Prix).

Бил е стипендиант на Mинистерство на културата. За изпълнителските си достижения получава стипендия „ Тодоров ”.

Участвал е неведнъж като солист на Симфоничния оркестър на Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров ”, Софийската филхармония, Камерния отбор „ Софийски солисти ”, Симфоничния оркестър на Българското национално радио, Нов Симфоничен оркестър, Симфониета – Враца, Симфоничен оркестър Хасково, Бургаска Опера, Симфониета – Шумен, Филхармония Чикаго Илинойс и други

Свири постоянно като солист и с камерните сформира на Софийската филхармония, като Кварто Квартет, КласикАрт, Bella Voce и други, взима присъединяване и в просветителните концерти на детската стратегия към Софийската филхармония „ Фортисимо фамилия “. Участвал е със Софийски симфоничен оркестър в Музикалната академия „ Киджана “, Сиена.

Още като студент, след извоюван конкурс, работи като солист-тромпетист в оркестъра на Националния спектакъл за опера и балет в София в продължение на три концертни сезона. От 2011 заема позицията на солист-тромпетист в Симфоничния оркестър на БНР до края на 2022, а от 2018 досега съвместява същата служба в Софийската филхармония. От 2023 е основен помощник по тромпет в Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “.

Заедно с пианистката Надежда Цанова основават през 2015 камерно дуо, с което стават лауреати на пет Международни състезанието за камерна музика. Благодарение на тези достижения получават влиятелната премия „ Музикант на годината “ – 2017 на предаването „ Алегро виваче ” на Българското национално радио в раздел „ Ансамбли “. Като дуо двамата са свирили в Съединени американски щати, Русия, Франция, Северна Македония, Босна и Херцеговина и други

През 2022 дружно с виртуозния пианист Людмил Ангелов и бандеониста Стоян Караиванов основават „ Libertrio ”, въодушевени от музиката на Астор Пиацола. Дебютът на Триото е бил на 30 юни 2022 със Симфониета –Шумен.

Петър Македонски е правил неведнъж записи за Златния фонд на БНР.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР