Триптофанът е една от десетте съществени аминокиселини, които тялото използва

...
Триптофанът е една от десетте съществени аминокиселини, които тялото използва
Коментари Харесай

Триптофан

Триптофанът е една от десетте основни аминокиселини, които тялото употребява за синтезиране на нужните протеини. Той е добре прочут със своята роля в производството на месинджъри на нервната система, изключително тези, свързани с отдих, отмора и сън. Подобно на всички останали аминокиселини, триптофанът се употребява като конструктивен детайл в синтеза на протеини.

Триптофанът не може да се синтезира в тялото, по тази причина би трябвало да се приема посредством храната или хранителни добавки. Английският биохимик Фредерик Хопкинс за пръв път изолира триптофан през 1901 година. Триптофанът е витално нужен за производството на сертонин в мозъка - предавател на нервни импулси на основния мозък.

Това е и главната функционалност на триптофана - да оказва помощ за синтезирането на мелатонин и серотонин, които са основни за положителната мисловна активност и прочувствен баланс.

Функции на триптофан

- Предотвратява недостига на ниацин. Малка част от триптофана, който одобряваме посредством храната (около 3%) се преобразува в ниацин (витамин B3) от черния дроб. Това превръщане може да помогне за попречване на признаците, свързани с недостиг на ниацин, когато дневният банкет на този витамин е невисок.

- Повишаване равнищата на серотонина. Триптофанът служи като предходник на серотонина, невротрансмитер, който оказва помощ на организма да контролира апетита, съня и настроението. Поради способността си да покачва равнищата на серотонин, триптофанът е употребен лечебно при лекуването на редица положения, най-много бодърствуване, меланхолия и тревога.

- Установено е, че триптофанът оказва благотворно деяние при предменструалния синдром, който мъчи толкоз доста дами по света.

- Триптофанът може да играе значима роля в предварителната защита и / или лекуването на следните болести: безпокойствие, меланхолия, главоболие, бодърствуване, кошмари, затлъстяване, болежка, сенилна деменция, синдром на Турет.

Дефицит на триптофан

 Нарушения на съня при неналичието на триптофан

Като съществена аминокиселина, хранителният недостиг на триптофан може да провокира признаците, присъщи при недостиг на протеин, а точно понижаване на тежестта и повреден напредък при децата.

Когато се съпровожда от хранителен недостиг на ниацин, неналичието на триптофан в храната може също да аргументи пелагра - класическо заболяване, което се характеризира с дерматит, диария, деменция и гибел.

Дефицитът на триптофан може да докара и до намаление равнищата на серотонина. Ниските равнища на серотонина се свързват с меланхолия, тревога, нервност, неспокойствие, импулсивност, некадърност за централизация, наддаване на тегло, неутолим вкус за въглехидрати и бодърствуване.

През 1989 година в Съединени американски щати потреблението на хранителни добавки, съдържащи триптофан стартира да се свързва с развиването на съществено положение, наречено еозинофилия-миалгия синдром (EMS), което предизвиква тежки мускулни и ставни болки, висока температура, уязвимост, отичане на ръцете и краката и дефицит на въздух, а в някои случаи води и до гибел.

Витамин В6 е нужен за превръщането на триптофана в ниацин и серотонин. Следователно, хранителният недостиг на витамин B6 може да докара до по-ниски равнища на серотонин и/или проблематично преобразяване на триптофана в ниацин.

Някои типове храни, здравни фактори и метода на живот като цяло понижават превръщането на триптофан в серотонин. Тези фактори са точно тютюнопушенето, високият банкет на захар, злоупотребата с алкохол, несъразмерната консумация на протеини, хипогликемия и диабет.

Хората, които одобряват антидепресантни медикаменти (включително Прозак, Паксил и Золофт), следва да се съветват с доктор преди да одобряват всяка друга добавка или медикаменти, които също водят до увеличение равнищата и действието на серотонина в организма.

Предозиране с триптофан

Триптофанът като хранителна добавка може да се приема в огромни количества, без особена заплаха, тъй като огромна част от него се разгражда в черния дроб или се употребява за разграждане на белтъци. Все отново би трябвало да се съблюдават количествата, упоменати на опаковката, тъй като в противоположен случай може да се получи така наречен серотонинов синдром - замаяност, главоболие, загряване, гадене, потене, учестен пулс, високо кръвно налягане, кома или даже гибел.

Източници на триптофан

Триптофанът се съдържа в натурален тип в съвсем всички храни, които съдържат протеини, само че в дребни количества спрямо други значими аминокиселини. Храните, които съдържат високи количества триптофан са: алено месо, млечни артикули, ядки, семена, банани, соя и соеви артикули, риба звук, миди и пуешко месо. Богати източници на триптофан са и сусамовото брашно, тиквените семки, яйцата, магданозът, заешкото месо, семената от чиа.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР