Трима японци, стерилизирани насилствено в съответствие с правителствена политика преди

...
Трима японци, стерилизирани насилствено в съответствие с правителствена политика преди
Коментари Харесай

Насилствено стерилизирани японци съдят правителството

Трима японци, стерилизирани принудително в сходство с държавна политика преди десетилетия, заведоха каузи за опрощение и обезщетение, съобщи Асошиейтед прес.
Двамата мъже и дамата на възраст над 70 година, са измежду минимум 16 500-те души, стерилизирани без тяхно единодушие по силата на закона от 1948 година за отбрана на евгениката, който действаше до 1996 година Законът, целящ " предотвратяването на нискокачествени наследници ", позволяваше на лекарите да стерилизират хора с увреждания.
Тримата ищци желаят общо 80 милиона йени (730 000 долара) обезщетение. Те са завели исковете си през днешния ден в Токио и в градовете Сендай и Сапоро в Северна Япония.
Един от тях - 76-годишният Кикуо Коджима от Сапоро сподели, че е решил да разкрие на хората тази политика. Той желае 11 милиона йени обезщетение за вреди, изразяващи се в загубата на способността му да има деца и в психическо страдалчество по отношение на това. " Същата неточност в никакъв случай не трябва да бъде повтаряна ", сподели той пред кореспонденти отвън постройката на съда. " Искам държавното управление да признае отговорността си ".
Той сподели още, че се надява другите потърпевши да се причислят към акцията по гледище за публично опрощение и обезщетение от държавното управление.
Коджима е принудително стерилизиран през 1960 година, откакто бил лекуван от психологично заболяване, когато бил на 19. Нямал избор и в болничното заведение, където била осъществена интервенцията, му споделили, че " ще бъде злополука, в случай че човек като теб има деца ", оповестява малкия екран Ен Ейч Кей.
Четвърти човек, жена на над 60-годишна възраст, заведе сходно дело по-рано тази година.
Правителството съобщи, че стерилизациите са били законни. Скорошните старания на правозащитни организации и юристи обаче разкриха доказателства, в това число и медицински документи на потърпевшите, подтикнали здравното министерство за първи път да извърши следствие.
Група депутати сега инициира вероятни ограничения за обезщетение.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР