Трима учени, открили как клетките възприемат и се адаптират към

...
Трима учени, открили как клетките възприемат и се адаптират към
Коментари Харесай

Трима учени, изследвали как клетките реагират на кислородните нива, печелят Нобела за медицина

Трима учени, разкрили по какъв начин клетките възприемат и се приспособяват към изменящите се нива на О2, са носителите на Нобеловата премия за медицина за 2019 година Изследванията на британеца сър Питър Радклиф и на американците Уилям Каелин и Грег Семенца " откриват пътя за обещаващи нови тактики за битка с анемията, рака и доста други заболявания ", показват от Нобеловия комитет на Каролинския медицинско-хирургически институт в Стокхолм, който връчва оценките в категория физиология или медицина.

" Фундаменталното значение на кислорода е известно от епохи, само че в продължение на доста време оставаше неразбираемо по какъв начин клетките се приспособяват към измененията в нивата му ", разясняват още от комитета.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Равнищата на О2 в организма се трансформират при разнообразни условия, като да вземем за пример физическа интензивност, висока надморска височина или пък по-сериозни рани, които нарушават кръвоснабдяването на разнообразни елементи от тялото. При такива внезапни промени клетките би трябвало бързо да приспособят метаболизма си, написа BBC.

Способността им да възприемат тези промени е от голяма важност за имунната система, като оказва въздействие още в ранните стадии от развиването на зародиша в утробата. Този механизъм може да форсира производството на еритроцити (т.нар. червени кръвни телца) или построяването на кръвоносни съдове – ето за какво медикаменти, които имитират този резултат, могат да бъдат ефикасна терапия за анемия. Туморите въпреки това могат да обсебят този развой, с цел да основават нови лични кръвоносни съдове и да се разрастват – ето за какво медикаменти, работещи в посока преобръщането му, могат да оказват помощ за прекъсване на рака, обобщава BBC.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР