Трима президенти, две кресла, една конфузна фотосесия, така коментира авторитетното

...
Трима президенти, две кресла, една конфузна фотосесия, така коментира авторитетното
Коментари Харесай

Диванът на Ердоган

" Трима президенти, две кресла, една конфузна фотосесия ", по този начин разяснява авторитетното издание Politico странната обстановка по време на срещата на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Когато представителите на Европейския съюз дойдоха за срещата в Анкара, те откриха в залата единствено две кресла, сложени пред флаговете на Турция и Европейски Съюз. Докато Шарл Мишел заемаше мястото паралелно до Ердоган пред флага на Европейски Съюз, с цел да се снимат, Фон дер Лайен остана права, а от жеста на ръцете й изглеждаше, че слага въпрос за разположението на местата.

" Аам.. ", сподели тя в очевиден изблик на неразбиране. След това се настани на близкия диван.

Случката провокира светкавична реакция в европейските медии, а въпросът на всички беше един – това елементарен гаф ли беше, или премислена и целенасочена проява?

" Дивангейт "

Необичайната обстановка бе наречена от международните медии и потребителите в обществените мрежи " Дивангейт " (Sofagate). Не закъсняха и меметата, несъмнено.

 

Когато си вземеш поука
Posted by Lyubomir Sirkov on Thursday, 8 April 2021
По време на самите разговори бе обсъдено как да се възобнови координацията сред Европейски Съюз и Турция по значими тематики като миграцията и разширението на митническия съюз, отбелязва Politico. Срещата обаче евентуално ще бъде засенчена от конфузния случай, който открои няколко мощно чувствителни въпроса: от сексизма до ролята на Европейски Съюз като мощен политически състезател, само че също по този начин и продължаващата неизясненост кой в действителност приказва от името на Европейски Съюз.

И доколкото екипите на Фон дер Лайен и Мишел дадоха разнообразни трактовки за случилото се, нескрито излезе различен проблем – връзките сред двама от водачите в Европейски Съюз и техните институции, написа Politico. На фрагментите от вчерашното събитие се вижда, че Шарл Мишел не възразява на разположението на местата.

Той по този начин и не отстъпва мястото си на Фон дер Лайен и не упорства да се донесе трето кресло.

Само часове след случая с дивана, в Европейски Съюз се развихри спор за дипломатическия протокол. Според екипа на Шарл Мишел всичко е протекло съгласно протокола, защото ръководителят на Съвета на Европейски Съюз е най-високо в дипломатическата подчиненост. Но на постоянния брифинг на Европейска комисия в сряда основният представител на Комисията Ерик Мамбер сподели, че Урсула фон дер Лайен е трябвало да заеме безусловно същото място като ръководителя на Европейския съвет и турския президент.
Шарл Мишел: " Нямам виновност "
Мишел беше подложен на тежка офанзива от целия европейски политически набор, изключително след като една от аргументите за взаимното посещаване беше да се подчертае смисъла на правата на дамите.

В обява във Facebook снощи председателят на Европейския съвет упорства, че фотосите от срещата са основали подправено усещане.

Той не се извинява за своите дейности, нито допуска, че по някакъв метод е отговорен.

" Някои от оповестените и излъчени фрагменти сътвориха усещането, че може да съм бил безчувствен към тази обстановка. Нищо не е по-далеч от действителността или от дълбоките ми усеща ", сподели някогашният белгийски министър председател, пишейки на френски.

Той показва, че " прецизното пояснение от турските служби на протоколните правила "  е основало притеснителна обстановка – друго, даже унизително отношение към председателката на Европейската комисия. Въпреки това той и Фон дер Лайен са избрали да не влошават ситуацията, правейки публичен случай, а да дадат приоритет на същността на полемиката.
Отговорът на Турция
" Разположението на местата за сядане беше направено в сходство с предлагането на Европейски Съюз. Точка. Нямаше да разкрием този факт, в случай че не бяха отправени обвинявания против Турция ", това заяви през днешния ден външният министър Мевлют Чавушоглу.

По думите му интернационалният протокол е бил спазен на срещата на турския президент с европейската делегация в Анкара. 

На конференция в турската столица с министъра на външните работи на Кувейт Ахмад Насър ал Мухамад ас Сабах турският първи посланик акцентира, че извършените с гостуващите европейски представители диалози са били " ползотворни и за двете страни ".

По мотив на зародилите разногласия към спазването на протокола на срещата с Ердоган Чавушоглу сподели, че са били приложени разпоредбите на интернационалния протокол.

" На срещата в приложения протокол бяха изпълнени настояванията и рекомендациите на Европейски Съюз ", сподели Чавушоглу.

Определеното от доста медии като " надменно " отношение дойде в внимателен миг, когато Европейски Съюз и Турция се стремят да възстановят връзките си, макар опасенията за резултатите на Анкара по отношение на правата на индивида, в това число отбраната на дамите. 

Истанбул напусна Истанбулската спогодба
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР