Трима директори са носители на тазгодишната награда Св. Иван Рилски“

...
Трима директори са носители на тазгодишната награда Св. Иван Рилски“
Коментари Харесай

Трима директори с награда „Св. Иван Рилски“ за принос към образованието

Трима шефове са носители на тазгодишната премия „ Св. Иван Рилски “ за принос към образованието.

Това са Жулиета Петкова от Специално учебно заведение за възпитаници с нарушено зрение „ Проф. доктор Иван Шишманов “ във Варна, Пенка Калина-Колева от Начално учебно заведение „ Любен Каравелов “ в Нова Загора и Теодора Сулева от Професионална гимназия по лека индустрия, екология и химични технологии в Ямбол.

За шестнадесети път Министерството на образованието и науката отличи ръководители на учебни заведения за високи резултати в деня на светите братя Кирил и Методий 11 май. По традиция церемонията се състоя в Рилския манастир.

„ Пазете завета на Св. Иван Рилски, който споделя да бъдем единомислещи, да бъдем единни и да живеем в мир. А оня, който желае да бъде по-високо от вас, следва да бъде прислужник на всички. “ С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова връчи грамотите на шефовете. Те получиха също икони на св. Иван Рилски, осветени в храма на Рилския манастир, и парични награди по 1000 лв..

Отличените шефове имат дълготраен опит, включват новаторски практики и технологии в образованието, работят по планове и имат принос за развиването освен на своите учебни заведения, а на българското обучение като цяло.

Всички наградени подчертаха, че наградата е самопризнание освен за техните старания, само че и за труда на учителските екипи, които те управляват.

В изискванията на пандемията от COVID-19 под управлението на Жулиета Петкова екипът й провежда образование от разстояние в електронна среда за децата с нарушено зрение. За тях учителите снимат клипове, в които по атрактивен метод сервират образователното наличие по другите предмети. За учениците с тотална слепота са създадени релефни изображения, тактилни карти и проби на брайл.

Пенка Калина-Колева е шеф на средищно учебно заведение. Под нейно управление в качеството й на преподавател и на шеф учениците се ангажират с екологична и природозащитна активност. Калина-Колева има голям брой изявления, свързани с образованието, гражданското, екологичното и нравственото образование. Учителите в нейния колектив са създатели на електронни просветителни запаси. В учебното заведение възпитаници и учители непрекъснато покачват цифровите си компетентности.

Директорът на Професионална гимназия по лека индустрия, екология и химични технологии в Ямбол Теодора Сулева има значителен принос за осъвременяване и поддържане на материално-техническата база, за разработване и осъществяване на тактики и стратегии за новаторско развиване на учебното заведение. Нейният екип взе участие в доста национални стратегии и планове. Сулева основава удобни и новаторски условия за учене и работа, а екипът и вкарва модерни способи на преподаване.

За премията бяха номинирани 26 шефове на просветителни институции от цялата страна. Работна група в МОН избра спечелилите по критерии, които включват креативност при образованието от разстояние в електронна среда, целеустремено основаване на среда и условия за повишение на цифровите компетентности на учениците и учителите, създаване и внедряване на цифрово просветително наличие и на електронно образование, използване на електронни форми на ръководство и взаимоотношение. Оценява се също приносът за основаване на просвета за развиване и използване на просветителни нововъведения, както и на условия за съдействие и ефикасна връзка и връзки на угриженост сред всички участници в просветителния развой. Наградата се дава за поредна и целенасочена работа по обсега на децата и учениците в системата на предучилищното и учебното обучение. Отчитат се също потвърдени високи резултати в просветителния развой – призови места на възпитаници и учители в национални и интернационалните надпревари и олимпиади.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР