Трима афганистанци и 5-има сирийци, пресекли турско-българската граница заявили, че

...
Трима афганистанци и 5-има сирийци, пресекли турско-българската граница заявили, че
Коментари Харесай

Афганистанци и сирийци се оплакаха от побой и грабеж от българската полиция

Трима афганистанци и 5-има сирийци, пресекли турско-българската граница декларирали, че са пребити и ограбени от български служители на реда, заяви БГНЕС. Бежанците са арестувани в Къркларели.

От дирекцията по сигурността в крайграничния град оповестиха, че тримата бегълци са открити при превантивна инспекция на патрули на жандармерията в село до Къркларели (Лозенград) и към този момент се намират в центъра за краткотрайно настаняване и екстрадиция. При разпитите мъжете споделили, че два дни по-рано са съумели да обхванат на българска територия, само че наши служители на реда са ги разкрили, нанесли им побой, взели им мобилните телефони и парите, и макар травмите им ги върнали в Турция. Мигрантите се укривали през целия ден в гората, когато на тях се натъкнала турската жандармерия.

По данни от локалната полиция, нощес при опит да преминат в България са хванати още 12 души – 9 от Сирия, 2 от Пакистан и 1 от Афганистан. Сред тях 5 сирийци са докладвали, че са били открити от българските граничари и също са пребити и ограбени. Те са настанени за лекуване в държавната болница в Пънархисар.

През последните дни дирекцията по сигурността в Къркларели записва засилен напън на мигранти по границата. Само през днешния ден до обед турската жандармерия е спряла общо 86 мигранти при опит да преминат незаконно границата и да се трансферират в България, както и трафикантите им. При инспекция на микробус в региона на Демиркьой са открити 20 мъже от Сирия и 3 от Пакистан. Шофьорът отказал да спре на стоп-палка и навлязъл в неразрешената военна зона, и дружно с пасажера на предната седалка до него съумял да избяга. Продължава издирването на двамата, обвинени в трафик на бежанци. Афганистанец е бил тестван, до момента в който вървял пеш по пътя и ще би трябвало да заплати санкция от 2 507 лири поради неналичието на персонални документи.

В други микробуси, тествани също в региона на Демиркьой, са транспортирани 32 сирийци, група от 27 мигранти, измежду които 11 сирийци и 16 иракчани. Всеки от тях ще би трябвало да заплати по 2 507 турски лири санкция. Те са отведени в центъра за краткотрайно настаняване и ще бъдат върнати назад в страните, от които са пристигнали в Турция.

Анадолската организация заяви, че бежанските центрове в България са на половина опразнени. Граничният пункт при Дерекьой ще бъде уголемен и осъвременен, българската страна също би трябвало да направи нужното за това, съобщи народен представител от ръководещата партия по време на инспекцията в региона, който е основна точка от мигрантската дестинация към Европа.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Бежанците (1976)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР