Тридневен оперен фестивал ще се проведе на праисторическото мегалитно светилище

...
Тридневен оперен фестивал ще се проведе на праисторическото мегалитно светилище
Коментари Харесай

На тракийското светилище “Бегликташ” ще се проведе оперен фестивал

Тридневен оперен фестивал ще се организира на праисторическото мегалитно светилище “Бегликташ ”. Там ще бъдат изпълнени едни от най-емблечатичните оперни заглавия – Вардиевите “Набуко ”, “Трубадур ” и белакнтовият шедьовър на Винченцо Белини “Норма ”. Това оповестиха от пресцентъра на Държавната опера в Бургас, която дружно с Община Приморско са уредници на музикалното събитие.

Фестивалът “Опера на светилището ” ще е измежду естествения фон на тракийското свещено място “Бегликташ ” край Приморско. Той трябваше да се организира предишния сезон, само че заради събитията с пандемията, бе отсрочен за тази година. Музикалното събитие ще е на 6,7, и 8 август. Оперите са приспособени от режисьора доцент доктор Александър Текелиев по този начин, че да дават отговор на спецификата на естествените условия в античното населено място.
Оригиналният и впечатляващ избор на сцена е неслучаен – известният едносъставен каменен комплекс съдържа исторически препратки към света на друидите, пресъздаден в трагичния сюжет на лиричната покруса в две дейности “Норма ” и импонира на сюжета и на другите две оперни заглавия, обясниха от пресцентъра на операта. От там обявиха, че постановките са неповторим късмет са среща с мистичната символика на свещеното място. Трите фестивални вечери ще са на отрита сцена и ще стартират от 20,30 часа под диригентската палка на гост-диригента маестро Ивайло Кринчев. Режисьор на трите постановки е доцент доктор Александър Текелиев.
В първата фестивална вечер ще бъде показана операта на Верди “Набуко ”. В функциите ще вземат участие баритонът Марян Йованоски, тенорът Валерий Георгиев, Делян Славов, сопраното Йоана Железчева, мецосопраното Йоана Кадийска, басът Костадин Мечков, Милен Динолов, тенор, сопраното Людмила Михайлова .

На идващия фестивален ден – 7 август, също от 20.30 часа, ще бъде показано оперното заглавие – “Трубадур ” от Джузепе Верди.

Фестивалът “Опера на светилището ” ще бъде закрит на 8 август с операта от Винченцо Белини “Норма ”. В ролята на основната жрица на друидите ще се превъплъти сопраното с многочислени изяви на националната и международна оперна сцена – Йоана Железчева, а емблематичната песен “Casta Diva ”, която е приета като може би най-красивата и изящна оперна песен в историята на класическото музикално изкуство, ще бъде своебразен емоционално-естетичен акцент на оперния театър “Норма ”.

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР