Тричленен състав на Върховния административен съд отмени уволнението на прокурора

...
Тричленен състав на Върховния административен съд отмени уволнението на прокурора
Коментари Харесай

Съдът отмени уволнението на прокурор Светлозар Костов

Тричленен състав на Върховния административен съд анулира уволнението на прокурора Светлозар Костов поради противозаконен дисциплинарен състав, заяви уеб сайтът news.lex.bg. Решението не е дефинитивно и към този момент е обжалвано.

Това е едно от обновените каузи за дисциплинарни производства против магистрати, които бяха спрени в очакване на тълкувателното решение на Върховен административен съд.

През 2015 година пред Общото заседание на висшия съд бяха сложени няколко въпроса свързани с

дисциплинарната процедура на кадровия орган на Темида.

Решението излезе две години по-късно и с него беше анулирана опцията съдът да връща на Висшия правосъден съвет преписките по дисциплинарни производства, за корекция. И също така постановиха, че вносителите на оферти за формиране на дисциплинарка не могат да вземат участие в дисциплинарния състав.

Искането за уволнението на Светлозар Костов беше импортирано от 11 членове на някогашния състав на правосъдния съвет през 2014 година поради негови медийни участия. В тях той твърдеше, че не е определен за началник на Апелативната профилирана прокуратура, тъй като е жертва на промяната на политическата обстановка.
Срещу Костов реагираха и прокурорите от профилираните прокуратури, а той стартира следствие кои са създателите.

Двама от вносителите на предлагането за дисциплинарно произвеждане против Костов – Ясен Тодоров и Милка Итова, бяха определени и за членове на дисциплинарния състав. Костов беше уволнен през 2016 година.

Това е и основанието, на което Върховен административен съд в състав Георги Георгиев (председател и докладчик), Тодор Тодоров и Росен Василев, анулира наказването на Костов. Те одобряват, че има противозаконен дисциплинарен състав.

" При тези данни е налице значително нарушаване на административно индустриалните правила като съображение за анулация на оспореното решение поради Тълкувателно решение № 7/30.06.2017г. по т.д. № 7/2015г. на Окръжна следствена служба от първа и втора гилдия.

В точка 2 от решението е признато, че присъединяване на членовете на Висшия правосъден съвет в дисциплинарния състав, когато същите са и вносители на предложение за налагане на дисциплинарно наказване на арбитър, прокурор, следовател на административен началник или заместител на административния началник е значително нарушаване на административно индустриалните правила.

Това тълкувателно решение според наредбата на член 130, алинея Закон за съдебната власт е наложително за органите на правосъдната и изпълнителната власт, за органите на локалното самоуправление, както и за всички органи които издават административни актове. Всички въпроси по тълкуването и използването на закона от тълкувателното решение са наложителни за съда в правораздавателната му активност, каквато е и задачата на тълкувателната, активност според наредбата на член 124 Закон за съдебната власт.

При това състояние установеното нарушаване на административнопроизводствените правила е от рода на безспорните спънки за разглеждане на дисциплинарното произвеждане –налице е противозаконен дисциплинарен състав, което

абсолютно се отразява на законността

на издаденото решение на Висш съдебен съвет за налагане на дисциплинарно наказване и е съображение за анулация на решението като незаконосъобразно без да се преглеждат останалите доводи в жалбата всъщност ", написа тричленният съдийски състав.

И другото наказване на Костов, наложено по дисциплинарно произвеждане, формирано по искане на основния прокурор Сотир Цацаров - понижаване на заплатата с 15 на 100 за година - е анулирано от трилченен състав на съда. И това решение е обжалвано.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР