Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и

...
Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и
Коментари Харесай

Народното събрание е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО

Близо 400 парламентаристи от 32-те страни членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации ще вземат участие в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на Алианса от през днешния ден до 27 май т.г. в София, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание, което е хазаин на форума.  Участниците в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО ще обсъдят основни тематики от дневния ред на евроатлантическата защита и сигурност с фокус върху поддръжката за Украйна и целите на идната през юли среща на върха на НАТО във Вашингтон. Днес и на следващия ден парламентаристите ще вземат участие в работата на петте комитета на Парламентарната асамблея, ще дискутират плановете на техните отчети и ще одобряват основни политически рекомендации.

Предвижда се на откриването на пленарната сесия на 27 май участниците в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО да бъдат приветствани от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, ръководителя на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба, заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова и служебния министър-председател Димитър Главчев. На форума Асамблеята би трябвало да одобри своите рекомендации за срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

При откриването на пленарната сесия се чака посредством видеоконферентна връзка обръщение към парламентаристите да насочи министърът на защитата на Украйна Рустем Умеров.

В работата на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София за първи път ще вземат участие шведски парламентаристи откакто страната стана пълновръстен член на Алианса. Във форума е планувано изявление да има и ръководителят на Народното събрание на Швеция Андреас Норлен.

На срещата си в София парламентаристите от страните членки на НАТО ще обсъдят и одобряват решения по молбите на Малта и на Косово да станат делегации на асоциирани членове. Сред тематиките на форума ще бъдат и провокациите в страните от Западните Балкани, наред със тактики за поддръжка на сътрудници в риск и усилване на ангажираността с Глобалния юг.

Българска телеграфна агенция напомня, че тази година България отбелязва 20 години участие в НАТО. На 29 март 2004 година във Вашингтон България подава документите си по присъединението към Северноатлантическия контракт и с това става част от политическия и боен съюз НАТО. Заедно със страната ни се причисляват и Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения.
 

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР