Тричасовите преговори между Украйна и Русия в Истанбул приключиха с

...
Тричасовите преговори между Украйна и Русия в Истанбул приключиха с
Коментари Харесай

Русия кардинално съкращава бойните си действия в Киев и Чернигов

Тричасовите договаряния сред Украйна и Русия в Истанбул завършиха с първи сигнали за възможен пробив в изискванията на двете страни. 

Делегацията на Украйна е дефинирала нова система за гаранция на сигурността си в подмяна на неутралитет и отвод от нуклеарно въоръжение, в която желае се ангажират няколко страни. 

В резултат на диалозите, Министерството на защитата на Русия разгласи, че " съществено ще редуцира " военните дейности по Киевското и Черниговското направление. Чернигов се намира на североизток от Киев, покрай беларуската граница. 

До момента не е подписвано никакво съглашение, само че представителите на Украйна са предложили на Русия своите претенции. 

Гарантите за сигурността на страната може да бъдат Англия, Китай, Съединени американски щати, Турция, Франция, Канада, Италия, Полша и Израел, споделя Давид Арахамия, водач на парламентарната група на ръководещата партия " Слуга на народа " в Украйна. Ако други страни изискат да се причислят към гаранциите, ще могат да го създадат свободно. 

Тези страни би трябвало бъдат част от нов интернационален контракт и да могат да затварят въздушното пространство на Украйна по искане на държавното управление в Киев. Целта на контракта е той да бъде утвърден от всички участващи страни, с цел да не се " повтаря грешката с Будапещенския меморандум ", който единствено на хартия дава гаранции за териториалната целокупност на Украйна. 

" Договорихме се, че държавите-гаранти освен няма да пречат на нашето влизане в Европейски Съюз, само че и ще оказват помощ в този развой ", споделя Арахамия. 

Съветникът на президента Зеленски - Михайло Подоляк - показва още, че се предлага да стартират нови договаряния за статута на Крим и Севастопол, по време на които Русия и Украйна няма да употребяват военна мощ за разрешаване на казуса. 

Украйна е съгласна с изискването да не приема непознати военни бази на своя територия (както е записано в конституцията ѝ) и да не влиза във военно-политически съюзи. 

Делегацията на Киев упорства, че в случай че Украйна стане обект на експанзия или военна интервенция, държавното управление би трябвало да има право да изиска интернационалните съвещания в период от три дни. Тази уговорка ще се ползва и в случаи на офанзиви по линия на хибридната война. Украинските договарящи я съпоставят с член 4 от НАТО, " само че още по-строга ". 

Ако те не доведат до разрешаване на спора, тогава държавите-гаранти за сигурността би трябвало да са длъжни да окажат военна помощ, да дават въоръжение и да затворят въздушното пространство. 

Не се е стигнало до пробив по въпроса за статута на двете сепаратистки републики в Донецк и Луганск, които Русия към този момент призна за самостоятелни - това следва да се разисква при диалози на най-високо равнище сред президентите на двете страни. 

Такава среща би могла да се състои, " когато бъде квалифициран контракта " сред Русия и Украйна, сподели още представителя на Русия Владимир Мединский. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР