Три варианта за преизчисляване на пенсиите обсъждат депутатите от “Има

...
Три варианта за преизчисляване на пенсиите обсъждат депутатите от “Има
Коментари Харесай

Три варианта за новите пенсии. Ще са по-високи

Три разновидността за преизчисляване на пенсиите разискват депутатите от “Има подобен народ ”. Това заяви в изявление за Нова тв номинираният за финансов министър Пламен Данаилов.

Има Такъв Народ е поискала от Национален осигурителен институт планове за 3 варианти - повдигане на тежестта на всяка година стажа във формулата за установяване на пенсиите на 1,4, на 1,5 и за преизчисляване с осигурителния приход от 2018 година, изясни той.

Пламен Данаилов съобщи, че препоръчаният от служебното държавно управление вид за преизчисляване на пенсиите с нарастване на тежестта на всяка година стаж от 1,2 на 1,35 не е обективен.

Вариантът, който предлага сегашният обществен министър Гълъб Донев планува повдигане на всички пенсии от 1 октомври с 12,5%, като това се реализира посредством увеличение на тежестта на година застрахователен стаж до 1,35.

Става дума за близо 400 хиляди пенсионери, които остават под прага на бедността и на тях ще се раздават добавки след утвърждение по 8 критерия. Представяте ли си по какъв начин системата ще обработи 400 хиляди души, сподели Данаилов.

Вариантът за преизчисление на база осигурителния приход от 2018 година обаче би оставил близо 1 млн. възрастни без никакво нарастване на пенсиите. Освен това сходен вид би коствал на бюджета 1 милиарда лв. повече.

Това е най-справедливо, само че въпросът в действителност е по какъв начин да бъдат обезщетени тези 1 млн. пенсионери, сподели Данаилов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР