Три сценария за развитие на продоволствена криза у нас, следствие

...
Три сценария за развитие на продоволствена криза у нас, следствие
Коментари Харесай

Учен: Има три сценария за нарастването на цените у нас

Три сюжета за развиване на продоволствена рецесия у нас, разследване на инфлацията, цените на енергоносителите и войната в Украйна, разви доцент Огнян Боюклиев от Института за стопански проучвания при Българската академия на науките по време на IV годишен конгрес "Отговорни производители ", проведен от сп. "Мениджър " през днешния ден, оповестиха уредниците

Опитът за прогноза на учения е изработен на база лично изследване на цените на трите най-големи стокови тържища и борси у нас, както и на настоящия секторен разбор на продоволствената сфера в България за последната една година, който обгръща факторите, от които зависи цената на храните в комерсиалната мрежа, структурата на нашите аграрни стопанства, себестойността на зърнените култури, производството на самун, сурово мляко, месо и други

Пазарните проучвания на доцент Боюклиев демонстрират, че към 1 март 2022 година цената на зърното на районните тържища е сред 2 и 3 пъти по-висока по отношение на същия интервал на предходната година. Конкретно цената на пшеницата се е повишила с 230%, на слънчогледа и на царевицата с 300%, а на ечемика - с 220%. Три пъти по-скъпи към този момент са и газът, бензинът, дизелът и електрическата енергия. Независимо от това цените на храните в магазините не са увеличени с тези темпове, тъй като продуктите са създадени със първични материали и материали с по-ниски цени от остарялата годишна продукция, излиза наяве от разбора на доцент Боюклиев. Според него инфлацията в страната на годишна база е към 10%, само че при храните към 15 март тя е към този момент над 20%.

Следствие на тази индустриални разноски и цени, ученият извежда три съществени момента като опит за прогноза. На първо място, съгласно доцент Боюклиев, цените на храните ще нарастват най-малко с 50% до новата стопанска година, която обгръща интервала от 1 октомври на настоящата година до 1 октомври на идната година. Второ, даже и войната в Украйна да завърши до дни и глобите да бъдат свалени, цените ще продължат да порастват до контролиране на пазарната обстановка. Третият миг е, че при продължение на военните дейности, както и на наложените наказания на Русия, в идващите две икономически години, или най-малко до 2025 година, може да се стигне до световна продоволствена рецесия. Причината за това е, че цените на храните в комерсиалната мрежа ще се усилят в пъти, като не е изключено и преструктуриране на потреблението на питателните артикули.

Оптимистичният сюжет за България освен това състояние, в случай че успеем да извлечем "дивиденти " от рецесията и се разминем с минимални вреди за производители и консуматори, е гладко повишаване на цените на храните с към 50 на 100 до 1 октомври 2022 година, когато стартира новата стопанска година, акцентира доцент Боюклиев на форума.

Песимистичният вид е, в случай че войната продължи по-дълго, а глобите - минимум до края на тази година. Тогава ни чака най-малко 2 - 3 години повишаване на цените на храните сред 3 и 4 пъти, което ще е с над 200%, счита ученият от ИИИ при Българска академия на науките.

Реалистичният сюжет, съгласно доцент Боюклиев, е, в случай че войната завърши до края на пролетта, и тогава повишаването на цените ще е приблизително със 100% до 1 октомври 2022 година

Като излаз от вероятната продоволствена рецесия икономистът предлага държавната политика да бъде ориентирана към подкрепяне на земеделските производители посредством обезпечаване на горива за сеитба, субсидиране на торове и други първични материали и консумативи, прибиране на реколтата на специфични цени или фючърсното ѝ изкупуване за попълване на държавния запас.

Административния напън над пазара на дребно би имал единствено негативен стопански резултат, време е да се подтикват късите търговски вериги, акцентира доцент Боюклиев.

Източник:
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР