Три са основните вида пържене на тиган - класическо пържене,

...
Три са основните вида пържене на тиган - класическо пържене,
Коментари Харесай

Трите вида пържене в тиган и ефектите от тях

Три са главните типа пържене на тиган - класическо пържене, бързо запържване и паниране. Всеки от тях има своите преимущества, главно вкусови, и дефекти в здравословно отношение.

Класическо пържене

При класическото пържене продуктите се обработват в лой, загрята на повече от 180 градуса, до образуването върху тях на златиста хрупкава коричка. За да не изгори приготвяното от нас ядене, е належащо непрекъснато да го обръщаме. Когато приготвяме храна с класическо пържене, не би трябвало да забравяме да сменяме мазнината, тъй като при дълготрайно потребление тя се окислява.

Употребата на лой, употребена за пържене за подготовката на ядене, е безусловно неприемлива, предизвестяват специалистите. Това може да докара до сериозен риск за здравето.

Класическото пържене води до обособяване на трансмазнини от приготвяния артикул, които, от своя страна, водят до диабет, наднормено тегло, намаляване на костните връзки и даже до сърдечносъдови болести.

Бързо запържване

Експерти сигнализират, че бързото запържване или познатият способ от родната кулинария - запръжката, е народен камшик за сърдечното здраве на българина. Два са главните типа запръжки – твърда и мека. При първия тип в тигана се пържат олио, лук, брашно и пипер. При другия в олиото се слагат домати, моркови, целина и магданоз.

При бързото запържване от продуктите се отделя веществото акриламид. В промишлеността то се използва за приготвянето на пластмасови произведения. Попаднало в огромни количества в организма, това вещество има канцерогенно влияние и води до генни разновидности.

 Паниране

Паниране

Панирането се отличава от останалите типове пържене, тъй като при него с изключение на вкусовите, се резервират и ароматните качества на приготвяния артикул. Няколко са типовете паниране. Обикновено се употребява единствено брашно, брашно и яйца или масло и галета.

Панирането е извънредно нездравословно, тъй като при него се трансформира съставът на самата лой и се отделят свободни радикали, имащи неподходящо влияние върху протичащите в клетките физиологични процеси. Понякога това влияние е толкоз мощно, че може да повреди генетичния материал на клетката и да докара до разновидност.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР