Три са големите изненади на финала на 20-ия юбилеен конгрес

...
Три са големите изненади на финала на 20-ия юбилеен конгрес
Коментари Харесай

Три големи изненади на конгреса в Китай. Неочакван обрат

Три са огромните изненади на финала на 20-ия юбилеен конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП), който завърши в Пекин.

Китайският президент Си Цзинпин освен съумя да консолидира властта си в навечерието на историческото преизбиране за трети мандат. Повече от 2200 делегати на конгреса утвърдиха ремонти в устава, които признават Си за „ ядро на партията “ и афишират концепциите му за „ марксизъм на 21 век “ и „ квинтесенция на китайската просвета и китайския дух “.
-->


Всъщност тези ремонти трансфораха Си в най-могъщия водач в Китай след Мао Дзедун. В резолюция, призната малко преди закриването на конгреса, се споделя, че партийните членове - а те са съвсем 97 милиона, са длъжни " да пазят ролята на другаря Си Цзинпин в Централния комитет на партията и партията като цяло ".

Новата роля на Си идва дружно с мощен трус по върховете на партията и страната.



Избран бе нов състав на 200-членния Централен комитет, който ще управлява партията през идващите 5 години, и нов състав на Централната комисия за инспекция на дисциплината, в който отсъстват втория и третия човек по мощ в страната до през днешния ден.

Председателят на Държавния съвет (правителството на Китай) Ли Къцян, считан за последовател на икономическите промени, е отхвърлен от управлението на партията дружно с още трима от седемте членове на Постоянния комитет на Политбюро, определен на предходния конгрес. Това значи, че четиримата няма да влязат и в новия състав на Политбюро, който ще бъде гласуван на пленум след конгреса, и е доста евентуално да изоставен през март следващата година държавните си постове.

Освен Ли в новия Централен комитет не са определени Ли Чжаншу (председателят на парламента), Ван Ян (председател на върховен консултативен орган) и първият вицепремиер Хан Чжън, най-близкият човек на премиера.  



Невиждани фрагменти, в които двама мъже изкарват от залата предходния китайски президент Ху Цзинтао, седящ до сегашния държавен глава Си Цзинпин по време на церемонията по закриването на Конгреса, се разпространиха като вирус по света и провокираха разнопосочни мнения.

79-годишният някогашен общоприет секретар на Китайската комунистическа партия, който отстъпи поста на Си тъкмо преди 10 години, бе заставен да напусне тържествената гала на конгреса под експлицитното гледище на разпоредителите на мероприятието. Това се случи до момента в който делегатите гласоподаваха поправките в партийния правилник, отразяващи по-силно идеологията на Си Цзинпин и затвърждаващи лидерската му роля. Ху до момента не е изразявал намерено поддръжка за настоящия китайски водач. Той принадлежи към фракцията на Комунистическата младежка лига в партията, чиято роля беше отслабена от Си.

Докато западните медии тънеха в догадки за какво Ху излиза по този метод, китайските държавни медии въобще не оповестиха за извеждането му. По – късно Синхуа пусна версията за  лошо здравословно положение като означи, че Ху Цзинтао „ се нуждаеше от време, с цел да възвърне силите си “. Той настоя да участва на церемонията по закриването на конгреса, само че когато се почувства зле, асистентите го „ придружиха до стая за отмора, ситуирана наоколо “, написа Синхуа. Сега политикът към този момент се чувствал по-добре.

Какво се случи? Докато изцяло прошарен, Ху Цзинтао седеше отляво на Си Цзинпин, двама съществени партийни деятели, отговарящи за партийните церемонии, се приближиха до някогашния общоприет секретар и му прошепнаха нещо в ухото. Можеше да се види по какъв начин Ху е комплициран,  клати глава и се пробва да каже нещо на Си, седнал до него. През това време двамата чиновници се опитваха да го вдигнат. Един от тях даже хвана през кръста някогашния общоприет секретар и го подвига. В последна сметка Ху напусна сесията, съпроводен от тях.

 https://content.api.news/v3/images/bin/04ce403ab31241f37ad63ebcb2ab5aaf

Три версии незабавно се лансираха за невижданата сцена от интернационалните специалисти.

Първата и най-очевидна версия е опит за обществено унижение на Ху Цзинтао, който ръководеше опозицията на Си Цзинпин и най-вероятно беше срещу преизбирането му като ръководител за трети мандат. Докато си тръгваше, Ху Цзинтао потупа Ли Къцян, който през днешния ден бе отхвърлен от огромната власт в Китай. Някои настояват, че се Ху най-вероятно е подкрепил неговата кандидатура. Други пък допускат, че някогашният общоприет секретар се е готвил да каже няколко думи против Си и по този метод не са му разрешили да го направи. В поддръжка на тази теза е, че самият Ху очевидно не е схванал какво се случва и по тази причина е отказал да напусне мястото си.

Втората версия е, че Ху е изведен по медицински аргументи, както настояват формалните китайски медии. Очевидно е обаче, че на него не му се тръгваше и по тази причина малко хора ще повярват в тази версия.

Третата версия е промяна на процедурна неточност. Според интернационалните анализатори Ху Цзинтао се е озовал там, където не е трябвало за бъде. Той е бил единствено почетен пратеник, даже не е бил определен за пратеник от партийната организация. Затова и не е имал право да взе участие в частта на избора. Тази версия се поддържа от обстоятелството, че Ху е бил изведен тъкмо от уредниците на форума. Въпреки това тя е много съмнителна, тъй като надали никой не е решил това преди да го настани тъкмо до Си Цзинпин.



Какво тъкмо се случи по време на срещата, може би в никакъв случай няма да разберем. Но главният резултат от конгреса явно ще се окаже тъкмо това, което всички чакат – Си ще бъде избран отново за ръководител на КНР за трети мандат.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР