Три нови книги, описващи непознати аспекти от историята на БАН,

...
Три нови книги, описващи непознати аспекти от историята на БАН,
Коментари Харесай

12 октомври - 150 години БАН

Три нови книги, описващи непознати аспекти от историята на Българска академия на науките, се оказаха измежду най-атрактивните събития, отдадени на 150-та годишнина от основаването на първата и най-уважавана у нас, и изключително в чужбина, институция на новата ни държавност, храма на знанието и духовността българска. Учени от Института за исторически проучвания, Института за проучване на изкуствата и Архива на Българска академия на науките показаха пред аудитория преди малко оповестените проучвания за историята на академията, за дарителството и за нейната постройка, която е народен архитектурен монумент. " Решихме да обърнем взор към направеното от нашите прародители и да му отдадем справедливо внимание с взор към днешния и утрешния ден, счита зам.-председателят на Българска академия на науките чл.-кор. Васил Николов, който е редактор на изданията.

За първи път да вземем за пример се разгласяват архитектурни чертежи на постройката на повече от 100 години, правени с невероятна точност и гений, на ръка, с туш и перо. В последните години в медиите нашумя новината, че и Васил Левски е дарил скромна сума за основаването н Българското книжовно сдружение (от края на 1911 година преименувано в Българска академия на науките със закон). Но малко на брой знаят кои известни българи са правили парични дарения, дарения на недвижими парцели и книги, спомогнали за развиването и одобряването на академията като водещ теоретичен и нравствен център. Библиотеките на Българска академия на науките и на нейните институти са измежду най-големите складове на познание в страната, в тях се пазят и архивите на мнозина водещи учени на страната ни в десетилетията.

Трите нови книги са отпечатани в издателството на Българска академия на науките " Проф. Марин Дринов ", носещо името на създателя и първи ръководител на академията. Разпространяват се гратис, следва да бъдат доставени в библиотеки, вузове и други институции. Обмисляме хрумвания за продължение на поредицата, сподели проф. Васил Николов.

Документалният филм " Храмът на познанието - 150 години Българска академия на науките " беше показан в академията на 7 октомври. Той показва историята на първото ни институция на знанието - от годините в емиграция и първите стъпки във възобновената българска страна през столетия на войни, политически разтърсвания и превратности до наши дни. Разказ за една непрекъсната борба за опазването на българската просвета, просвета и нематериалност. Сценарист на кино лентата е Димитър Стоянович, режисьор Лъчезар Аврамов, оператор Калоян Божилов. Участват актьорите Цветана Манева, Йоана Буковска, Ириней Константинов, Георги Тенев, Камен Воденичаров, Драгомир Симеонов, Веселин Калановски.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР