Три месеца след началото на войната, Унгария въведе извънредно положение.

...
Три месеца след началото на войната, Унгария въведе извънредно положение.
Коментари Харесай

Замитане на демокрацията. За какво му е на Орбан извънредно положение

Три месеца след началото на войната, Унгария вкара изключително състояние. Орбан споделя, че по този начин ще се погрижи по-добре за хората. Критиците му обаче предизвестяват, че по този начин министър председателят си обезпечава "конституционна тирания ".

Здрачава се. Мъж с метла в ръка чисти градска улица. Това, което замита към канализационната шахта обаче не са отпадъци, а букви - Д, Е, М, О, К, Р, А, Ц, И, Я. Мъжът също не е просто чистач с метла в ръка, а министър председателят на Унгария Виктор Орбан - или най-малко по този начин го е карикатуристът Петер Шранк.

Карикатурата на Шранк е от 2014 година, само че наподобява тъкмо толкоз настояща и през 2022 година Преди седмица Орбан​ в страната, което ще му разреши да ръководи посредством укази, заобикаляйки изцяло Народното събрание.

Като причина Орбан, който ръководи Унгария без спиране към този момент 12 години, уточни провокациите, произлизащи от войната в прилежаща Украйна. От опозицията и гражданското общество обаче го упрекнаха в друго - че употребява войната като опрощение да укрепи съвсем безспорната си власт и за следващ път да подкопае демокрацията в страната.

За какво му е на Орбан изключително състояние? И към кого е ориентирано то - опозицията на Орбан вкъщи, "бюрократите " в Брюксел или съветския президент Владимир Путин?
"Да не се въвличаме във войната, да защитим фамилиите "
Във видео, оповестено на 24 май, унгарският министър председател разгласи въвеждането на изключително състояние поради следствията от войната в Украйна. Това стана допустимо, откакто същия ден унгарският парламент гласоподава специфични промени в Конституцията на страната, които да разрешат такава мярка.

В тях беше съответно записано, че "състояние на заплаха " може да бъде обявявано поради "въоръжен спор, война или филантропична злополука в прилежаща страна ".

"Виждаме, че войната и глобите от Брюксел предизвикаха голямо икономическо разтърсване и фрапантно нарастване на цените ", сподели тогава Орбан.

"Светът е на ръба на икономическа рецесия. Унгария би трябвало да остане отвън тази война и да отбрани финансовата сигурност на своите фамилии ", добави той в пояснение на решението.

Това не е първият път, в който унгарският министър председател вкарва изключително състояние. Правителството му разгласи такова за първи път през 2015 година, като повода тогава беше мигрантската рецесия. През 2020 година още веднъж беше въведено изключително състояние - този път поради обстановката с COVID-19. Срокът му изтичаше на 31 май - единствено няколко дни преди Орбан да заяви за новото такова, обвързвано с войната.
"Конституционна тирания "
Така Унгария се трансформира в първата страна от Европейски Съюз и НАТО, която афишира изключително състояние поради войната в Украйна. В цяла Европа такова е въведено само в самата Украйна и в Молдова.

Решението беше посрещнато с неодобрение от опозицията и гражданското общество в Унгария, съгласно които новото изключително състояние цели само да удължи опцията на Орбан да лимитира или просто да анулира краткотрайно фундаменталните права на всеки.

"Това ще се трансформира в новото обикновено, което ще заплаши главните права на всички нас, а ръководството посредством укази в допълнение ще понижи смисъла на Народното събрание ", сподели в свое изказване деятелят Емесе Пастор от правозащитната организация "Унгарски съюз за цивилен свободи ".

Според юристи, интервюирани от унгарската работа на Радио Свободна Европа, военното изключително състояние не е нищо повече от "преобличане " на същия юридически ред, който действаше по време на пандемията и който изтече на 31 май. Те не виждат и разумно правно пояснение за въвеждането му - държавното управление на Орбан разполага с безусловно болшинство в Народното събрание и по никакъв метод не е застрашено от несъгласие на своите законови оферти от страна на опозицията.

Според тях обаче през последните две години партията на Орбан - Фидес е "вкусила " от спомагателните бонуси, които едно изключително състояние дава: цялостен комфорт, несъществуващи парламентарни диспути, бързи решения.

"Правят каквото си желаят и както си желаят ", обобщава обстановката Роберт Бартоли от унгарската работа на Радио Свободна Европа.

На същото мнение е и журналистът Балинт Шалай , който назовава новата действителност в Унгария "конституционна тирания " . Тя разрешава на Орбан и държавното управление му да ръководят, подписвайки едностранни укази, с които могат да лимитират голям брой цивилен права, - като да вземем за пример да не разрешават митинги, референдуми или да конфискуват частна благосъстоятелност.

"Страховете от войната са неоснователни. Това, за което в действителност би трябвало да се опасяваме, е демокрацията и върховенството на закона ", добавя правозащитникът Андраш Кадар от Унгарския Хелзинкски комитет.

По думите му новото изключително състояние, обвързвано с войната в Украйна, няма за цел да разреши на унгарските управляващи да изпращат бойци или да разгласят готовност - каквито опасения се появиха измежду обществото.

"Това е за държавното управление да може да основава правила по която и да било тематика в сходство със своите политически ползи, без каквито и да било ограничавания или даже минимални диспути в Народното събрание ", разяснява Кадар.
Приятелски жест към Путин
Някои наблюдаващи виждат в новото изключително състояние и демонстрация на околните връзки на Орбан с съветския президент Владимир Путин.

Много от тях обръщат внимание на аргументацията му за въвеждането на новата мярка – съгласно нея отговорни са „ войната в Украйна " и глобите върху Русия, въведени от Европейски Съюз. По думите на Орбан точно поради тях неговото държавно управление "се нуждае от пространство за маневри и дарба за предприемане на незабавни дейности ".

В аргументацията обаче липсваше и дума за ролята на Русия, която стартира тази война, означават анализаторите.

От години Орбан е считан за един от най-близките съдружници на Владимир Путин в Европа. Унгария, дружно с България, е единствената страна от НАТО, която публично не дава оръжие за Украйна. Унгарският министър председател е и върху вноса на съветски нефт от Европейски Съюз, като напъните му да извоюва изключение на Унгария от общоевропейската възбрана приключиха с триумф.

Във вторник стана ясно, че по тръбопровода "Дружба ". Сраната получи и специфични гаранции, че ще бъде обезпечена с нефт при положение, че поради войната в Украйна се стигне до неспособност за осъществяване на доставките по тръбата.

"Танцът на Орбан сред глобите на Европейски Съюз и посланията му за войната, казвайки: "Това е война сред две страни ", изпраща мощно обръщение към Путин ", разяснява Ищван Хегедуш , ръководител на Унгарското европейско общество и някогашен член на Фидес, пред Foreign Policy.

"В някои връзки той трансформира реториката си, с цел да влезе в сходство с Европейски Съюз, само че го прави без разбиране. Очевидно е, че желае да резервира специфичните си връзки с Русия и Путин схваща това. "
Първите дейности на Орбан след въвеждането на изключителното състояние
Първите ограничения, които Орбан разгласи след въвеждането на изключителното състояние, бяха свързани с стопанската система на страната.

От една страна държавното управление заяви, че от 27 май на бензиностанциите, предлагащи евтини горива в Унгария, ще могат да зареждат единствено коли с унгарска регистрация. Мярката е ориентирана против така наречен "бензинен туризъм " от прилежащи страни, който съгласно управляващите заплашва унгарското население с дефицит на горива.

Освен това държавното управление разгласи и спомагателен налог върху облагите на банките, енергийните, застрахователните и телеком фирмите, а също и на огромните търговски вериги и самолетните компании. По думите на Орбан със събраните средства ще бъдат обезщетени унгарските фамилии за сметка на високите разноски за сила, а друга част от парите ще отиде за превъоръжаване на унгарската войска.

Според голям брой анализатори обаче поддръжката за "семействата " и унгарската войска в действителност е единствено опрощение - а същинската потребност от такива ограничения идва от тежкото положение, в което се намира държавната хазна.

Причина за това са великодушните дарове, раздавани преди изборите през април и спрените заплащания от Европейски Съюз поради наказателна процедура против страната.

"По време на изборната акция режимът на Орбан раздаде доста пари на гласоподавателите ", разяснява Андраш Бозоки , професор по политически науки в Централноевропейския университет, пред Foreign Policy.

"Така че има огромна дупка в бюджета и в този момент има финансова потребност по някакъв метод да върнем тези пари. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР