Три меморандума, конкретни задачи за работните групи между България и

...
Три меморандума, конкретни задачи за работните групи между България и
Коментари Харесай

Огромна синергия ще подобрява живота на хората от България и С. Македония

Три меморандума, съответни задания за работните групи сред България и Северна Македония и без смени в историческата комисия. Това са резултатите от съвещанието на държавните управления на двете страни в София през днешния ден.



Не бяха упоменати настояванията на България от 2019 година за реабилитация на жертвите на комунизма, махане на табелите с " български фашистки окупатор " и езикът на омразата - с това щели да се занимават двете външни министерства.



" Имаме към този момент три меморандума - за земеделието, за дребните и междинни предприятия и за развиването на жп връзката София- Скопие. Всeки министър сложи най-малко 10 действителни задания, които си слагат в работните групи. Следващата среща на работните групи е единствено след една седмица. Историческата комисия набеляза най-малко три срещи в идващите 4 месеца и те имат доста оптимистичен и напредничав взор към общата ни задача. Вижда се голямата ни синергия, когато има добросъседство. Икономическо развиване на целия район, което жителите на двете страни ще усетят с измерими усъвършенствания на стандарта на живот ", сподели министър председателят Кирил Петков.

Моят другар Димитър даде цялата си сила, похвали българският министър председател своя македонски сътрудник.



Логично Петков бе запитан ще прави ли промени в българския състав на взаимната мултидисциплинарна комисия по исторически и просветителни въпроси, за което загатна преди ден външният министър на Северна Македония Буяр Османи.

" Професорите от двете страни са подготвени на градивен звук, в този миг няма да вършим кадрови промени ", отсече Кирил Петков.



Очакванията в Скопие бяха от българска страна да бъдат включени учени, които да създадат отстъпки във връзка с историята и наличието на учебниците, само че това към този момент няма да се случи.



Попитан дали българите ще бъдат добавени в конституцията на Северна Македония като държавнотворен народ, което би подсигурило правата им, македонският министър председател Димитър Ковачевски рече:

" Различните страни имат друг тип уредби на правата на малцинствата. При нас самостоятелните права се упражняват групово. Нормален развой е да се вкарат българите в конституцията в процеса на присъединение, когато ще имаме и други промени в конституцията. "



А на въпрос дали рецесията в Украйна би забавила напредъка по двустранните връзки, Кирил Петков съобщи:

" Всеки човек в нашата позиция, приемайки работата на министър председател, знае, че всеки ден ще има рецесии за решение - Коронавирус, цени на тока и на газа, Украйна... Ние не се опасяваме от рецесии и имаме вяра, че ще ги решаваме. Когато в тази сложна конюнктура се вижда действителен напредък, човек усеща, че има за какво да става заран и да прави това, което прави. "



Същевременно Българска национална телевизия, която нощес по стратегия трябваше да излъчи кино лентата " Само тъй като бяха българи " на Милена Милотинова, отдаден на насилственото обезбългаряване на Вардарска Македония, размени лентата с филм от поредицата за викингите. Оказва се, че филмът е бил изместен за идната седмица, когато ще се излъчи и предаване на Гоце Делчев, научи Клуб Z. Той може да бъде изгледан и в YouTube.



Запознати припомниха по какъв начин тъкмо преди визитата на някогашния министър председател Бойко Борисов в Скопие за сключване на контракта за другарство през 2017 година, там бе излъчен спортният филм " Трето полувреме ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР