Три класически концерта на виртуозни музиканти от България и Австрия,

...
Три класически концерта на виртуозни музиканти от България и Австрия,
Коментари Харесай

Класически концерти с участието на виртуозни музиканти и мистичен спектакъл са включени в Дни на австрийската култура

Три типичен концерта на виртуозни музиканти от България и Австрия, както и тайнствен театър за двойнствената човешка натура и тънката граница сред сън и действителност ще бъдат показани в границите на обичайните и предстоящи Дни на австрийската просвета и изкуство в Бургас.

Концерт на възпитаници от НУМСИ „ Проф. Панчо Владигеров “ гр. Бургас

В програмата – типичен творби на австрийски и български композитори.

Те ще се проведат в интервала от 27 юни до 6 юли.

Програма

27 юни /понеделник/ – 19:30ч.

„Сънища на Aза /Doppelgänger Dreams“ – театър

(спектакълът има надписи на британски език

performance with English translation)

Драматург&режисьор: Ива Панева

Оператор: Стефан Куцаров

Участват: Венера Мелеки, Петко Каменов,

Със специфичното присъединяване на: Боряна Маноилова, Албена Ставрева, Маргарита Хлебарова,Пламен Кумпиков,Петър Калчев

Спектакълът се реализара от Сружение „Наш Свят“ с финансовата поддръжка на Посолство на Австрия в София

„Сънища на Aза/Doppelgänger Dreams“ е най-новата продукция на Театър „Наш Свят“. Драматургът и режисьор Ива Панева построява театрална версия на срещата сред двама популярни австрийски създатели – Зигмунд Фройд и Артур Щницлер, считани за двойници и сродни души. Спектакълът включва достоверни писма на Фройд и фантастични облици, надграждащи действителността.

„Сънища на Аза“ е също по този начин историята на две дами, въодушевили произведения на Фройд и Шницлер: Дора, която кара Фройд да разказва своите случаи от психоанализата и госпожице Елзе, която въодушевява Шницлер да се обърне към психоанализата. Жени от 1920-те, които звучат настоящо и през днешния ден. Всяка жена има интуиция и безредици, които не споделя… даже пред самата себе си. Този театър е късмет за надрастване на минали контузии, предпочитание да кажем истината такава каквато е и да стартираме начисто. Млади дами, потискани в предишното, през днешния ден оживяват пред нас, противопоставяйки се на насилието и операцията.

Оперната певица Венера Мелеки и артиста Петко Каменов пресъздават съновидения и облици на Фройд и негови пациенти. Във филмовата част на спектакъла ще видите Петър Калчев като Артур Шницлер и актрисите Маргарита Хлебарова и Албена Ставрева, както и оперни осъществявания на Пламен Кумпиков със специфичното присъединяване на Боряна Маноилова, която играе Госпожице Елзе на екрана. Оперни артисти, артисти и музиканти основават тайнствен театър за двойнствената човешка натура и тънката граница сред сън и действителност.

Зала 2 на Експозиционен център „ Флора “

Билети: 10.00 лева /редовен/ и 5.00 лева /за учащи и пенсионери/;

На касите на Часовника и Експозиционен център „ Флора “.

За информация: 0882 12 10 01

29 юни /сряда/ – 19:30ч.

Концерт „ Хубавата мелничарка ” от Франц Шуберт по стихове на Вилхелм Мюлер – развръзката

Представят: сопраното Мария Цветкова, на рояла: Илиана Тодорова

Младият мелничар, следвайки потока – своя другар, намира любовта – красивата щерка на мелничаря. Доста рехавото му любовно благополучие, обаче, бързо рухва: на сцената излиза Съперникът – Ловецът. Оттук нататък претекстовете на потока се преплитат с нападателните ритми на Ловеца. Невинното куплетно изложение отстъпва на болката и отчаянието. В края на цикъла младият момък се хвърля във водата, макар че не е напълно ясно дали това е самоубийство или абстракция на сливането с потока. И дали потокът е другар на Мелничаря или, сходно на Мефистофел, е този, който омайва младежа по пътя на разрухата – последната Приспивна ария на потока.

На концерта си в зала 2 на Експозиционен център „ Флора “, сопраното Мария Цветкова и пианистката Илиана Тодорова ще показват този цикъл от песни. Артистите споделят, че са избрали тъкмо него, тъй като е настоящ, хубав и доста друг от другите и че, са привлечени от цялата история разказана в 18 песни. Гениалността на Шуберт е тъкмо в това, история в история!

Зала 2 на Експозиционен център „ Флора “

Билети: 10.00 лева /редовен/ и 5.00 лева /за учащи и пенсионери/;

На касите на „ Часовника “ и Експозиционен център „ Флора “.

За информация: 0882 12 10 01

30 юли /четвъртък/ – 19:30ч.

Концерт на възпитаници от НУМСИ „ Проф.Панчо Владигеров “ гр. Бургас

В програмата – типичен творби на австрийски и български композитори.

Зала 2 на Експозиционен център „ Флора “

Вход: свободен

3 юли /неделя/ – 19:30ч.

Концерт на трио „ Имерсио “

Вира Жук – цигулка

Мариам Вардзелашвили – пиано

Ирене Кок – виолончело

Трио Имерсио, един от най-хубавите ансамбли за камерна музика във Виена, „ е определението за изискана женска мощ в класическата музика “ (Times of Malta). Участничките в този мултикултурен отбор са от Украйна, Грузия и Нидерландия, живеят и работят във Виена.

Трио Имерсио е имало концерти в 20 страни на четири континента, в това число турнета в Япония, Съединени американски щати, Канада, Мексико, Тунис и други

За 2020 – 2022 година трио Имерсио е включено в програмата за поощряване на млади реализатори New Austrian Sound of Music на австрийското Федерално министерство по европейски и интернационалните въпроси и показва музикалната просвета и обичаи на Австрия по целия свят. Трио Имерсио е притежател на премията Bank of Austria Prix d’Arts през 2016 година

Тясната връзка, която Трио Имерсио има с музикалната просвета на Виена, е изключително изразена в интерпретацията на творби на Й. Хайдн, Л. Ван Бетовен и Ф. Шуберт.

Трио Имерсио разпространява камерната музика като метод на живот и има вяра в цялостното потапяне в звуковия свят на ярки страсти, цветове и хрумвания. Тяхната особена достоверност и откровеност способства за специфичната връзка с публиката в Европа, Северна Америка, Азия и Африка.

В Програмата:

Волфганг Амадеус Моцарт (1756 – 1791)
Клавирно трио в си бемол мажор, KV 502
Allegro
Larghetto
Allegretto

Франц Шуберт (1797 – 1828)
Адажио в ми бемол мажор, D 897 „ Ноктюрно “

Феликс Менделсон (1809 – 1847)
Клавирно трио в ре минор оп. 49
Molto Allegro agitato
Andante con moto tranquillo
Scherzo. Leggero e vivace
Finale. Allegro assai appassionato

Зала 2 на Експозиционен център „ Флора “

Билети: 15.00 лева /редовен/ и 10.00 лева /за учащи и пенсионери/;

На касите на Часовника и Експозиционен център „ Флора “.

За информация: 0882 12 10 01

6 юли /сряда/ – 19:30ч.

Концерт „ Пиано трио “ – Георги, Дора и Анастас Славчеви

Вдъхновени от истинските пиеси на Рахманинов за 6 ръце на 1 пиано, семейство Славчеви ще показват този невероятен отбор пред публиката.

„ Пианист от интернационален мащаб ”, „ очарователно многообразен гений ”, „ от международния пиано хайлайф ” – това са някои от отзивите, с които пресата възхвалява музицирането на Георги Славчев. „ Нещо повече, той освен свири на пиано, а в същото време се разпознава с музиката, вдъхва живот на композициите и ги трансформира по впечатляващ метод в извънредно прекарване за слушателя. ”

Лауреат на многочислени интернационалните състезания, притежател на artist diplom от Cleveland Institute of Music, лекар на музикалните изкуства от University of Southern California – Лос Анжелес, Георги Славчев концертира на три континента в най-престижни зали, в това число в Карнеги хол. Солира на европейски и американски оркестри, включително и на Кливландския симфоничен оркестър. Георги Славчев е разгласен в Съединени американски щати за „ чужденец с изключителни достижения в изкуствата ” – самопризнание за доста дребен % изтъкнати актьори.

Георги Славчев композира вокални и инструментални пиеси, кино музика, като употребява обичайни акустични принадлежности, както и най-новите електро-акустични средства. Автор е на химна на град Пловдив и е отличен с първа премия в състезанието за комбинация „ 7/8 ”.

Пиано дуо Дора и Анастас Славчеви стартира концертната си активност през 1977 година Утвърдили се като водещо клавирно дуо в България, те концертират с огромен триумф в Германия, Италия, Испания, Полша, Чехия, Русия, Гърция, Турция, Куба, Съединени американски щати, Япония и други Осъществили са повече от 100 международни министър председатели на български и задгранични творби, множеството от които отдадени на дуото. Носители са на най-престижните награди за музикално изпълнителско изкуство (Кристална лира на СБМТД, Кристален знак на СБК, Златно перо на Радио FM Classic и др.)

Вдъхновени от истинските пиеси на Рахманинов за 6 ръце на 1 пиано, семейство Славчеви показват този невероятен отбор пред публиката от 2003 година Впечатлени от необятните благоприятни условия на музикалния изказ на един инструмент и насърчени от интереса и ентусиазма на слушателите, редица композитори основават и посвещават своите творби на триото. Тази впечатляваща и занимателна форма на камерно музициране е призната с бурни аплаузи в България, Германия, Полша, Русия, Съединени американски щати и други

Зала 2 на Експозиционен център „ Флора “

Билети: 10.00 лева /редовен/ и 5.00 лева /за учащи и пенсионери/;

На касите на Часовника и Експозиционен център „ Флора “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР