В зала Свети Георги“ в сградата на Община Русе се

...
</TD
>В зала Свети Георги“ в сградата на Община Русе се
Коментари Харесай

Приключи проектът за облагородяване на Пантеона на възрожденците и Крепост Гюргево

В зала " Свети Георги “ в постройката на Община Русе се организира финалната конференция по план " Реконструкция и показване на значими културни забележителности с висок туристически капацитет в Еврорегион Русе-Гюргево “.

На нея участваха заместник-кметът Здравка Великова, заместник-кметът на община Гюргево Йонел Мускалу, шефът на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов, шефът на дирекция " Европейски планове “ в Община Гюргево и координатор на плана Янка Мека, както и представители на екипите от двата побратимени града.

Представени бяха главните действия с резултати от реализацията на плана, съпроводени с богат снимков материал на двата емблематични исторически обекта от двете страни на Дунава - Пантеонът на възрожденците в Русе и Крепост Гюргево. Показан бе и къс клип, особено направен по плана като част от осведомителната акция за повишение на осведомеността.

Извършените ремонтни действия на Пантеона на възрожденците в Русе включват:

-  преправка на подпорните зидове на основния вход, в това число слагане на защитни парапети и отводняване;

-  осъществяване на вътрешни ремонтни работи;

-  замяна на съществуващата каменна облицовка;

-  слагане на външна топло и хидроизолация;

-  обезпечаване на външно и вътрешно архитектурно осветление;

-  разчистване и замяна на позлатата на купола.

Облагородяването на пространството към Крепост Гюргево включва:

-  създаване на платформа за достъп в източната част на историческия обект;

-  основаване на пешеходен маршрут в южната част на Крепостта;

-  основаване на пешеходен маршрут в региона на северната стена                                                           на крепостта;

-  озеленяване на региона от северната стена на крепостта;

-  обезпечаване на характерно, функционално архитектурно осветление;

-  монтиране на билбордове с изображения на крепостта от разнообразни исторически интервали.

Общата история на Русе и Гюргево е употребена за основаването на съвременни, интегрирани туристически артикули и услуги, които да бъдат взаимно ръководени и разпространявани. По този метод Еврорегион Русе - Гюргево ускорява атрактивността на туристическа дестинация, която притегля туристи както от България и Румъния, по този начин и от други европейски страни. Като част от дейностите по плана бе основан и сайт, където искащите могат да се срещнат с туристически атракции и направления в двата града.

Проектът се реализира по Програма " INTERREG V-A Румъния-България “ 2014-2020 година, Приоритетна ос 2 " Зелен район “, Специфична цел 2.1 " Подобряване на опазването и устойчивото потребление на естественото завещание, ресурсите и културното завещание “ и  продължи 69 месеца.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР