Три големи IT компании са проявили интерес да преместят свои

...
Три големи IT компании са проявили интерес да преместят свои
Коментари Харесай

Средната заплата в софтуерната индустрия вече гони 5000 лв.

Три огромни IT компании са показали интерес да реалокират свои чиновници от Украйна в България поради ситуацията там. Това заяви министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер. " До момента диалозите са на ниво проучване какъв брой време би лишило, по какъв начин би се случил този развой както за самите програмисти, по този начин и за техните фамилии ", изясни министър Лорер.

В понеделник той взе участие във конгрес " Софтуерният бранш - мотор на икономическия напредък ", проведен от БАСКОМ - асоциация на софтуерните компании у нас. На форума Лорер изясни, че страната възнамерява инвестиции под разнообразни и нови форми в цифровизация и рационализация на стопанската система ни, които на процедура са вложения и в осведомителните и информационните технологии (ИКТ сектора).

" По Плана за възобновяване и резистентност е планувано съществено финансиране за цифровата стопанска система, част от тях са 146 млн. лева за дялови вложения. За софтуерна рационализация, която засяга както хардуерно съоръжение, по този начин и софтуерно застраховане към него, са планувани още към 260 млн. лева ", уточни министърът на нововъведенията. 

 

ОТ БУТИКОВА ИНДУСТРИЯ КЪМ ДВИГАТЕЛ НА РАСТЕЖА

Ръстът на софтуерния бранш за 2021 година ще надвиши 20.2%, при 15% през 2020 година Това прави софтуерната индустрия една от най-бързо растящите в България без значение от пандемичната рецесия в световен мащаб, бе посочено по време на форума.

В същото време до 2025 година браншът ще се нуждае от нови над 32 000 работни места демонстрира годишното проучване " Барометър " за положението на софтуерния бранш в България. Изследването се основава на данни от близо 4600 компании.

В момента в софтуерната промишленост са заети над 46 200 експерти със средно брутното месечно заплащане от 4857 лева

Министър Лорер за следващ път разви тезата по какъв начин плануваното основаване на Съвет за взаимоотношение сред неговото министерство и Министерството на образованието и науката ще помогне по-активно да се приготвят фрагменти за тази промишленост.  " В администрацията сега има ясната настройка това да се случи и нашата молба към вас е да ни залеете с пилотни планове, с цел да можем да стартираме някакви нови скъсени процедури за вкарване на квалифицирани фрагменти от чужбина ", прикани IT фирмите министър Лорер.

От БАСКОМ показаха, че от ден на ден българи се завръщат от чужбина, с цел да работят в ИКТ бранша у нас. В някои компании делът на тези експерти към този момент доближава 13%.

Над 80% от приходите на софтуерните компании у нас са от експорт. За 2021 година експортната стойност нараства с нови 20% и достига до 4,5 милиарда лева, което е 4,3% от Брутният вътрешен продукт. Очакванията на БАСКОМ са до 2025 година експортът в сектора да възлиза на над 8 милиарда лева, приходите от продажби да надвишават 10 милиарда лева, а делът на бранша да бъде 7% по отношение на Брутният вътрешен продукт.

Като един от най-сериозните данъкоплатци в България софтуерният бизнес е внесъл в допълнение 170 млн. лева налози и осигуровки по отношение на 2020 година, с което данъчни приходи в бюджета на страната надвишават 1 милиард лв..

" Вече не сме бутикова промишленост, която не може да се види на радара на данъкоплатците. Успехът на софтуерната промишленост се трансферира към всички промишлености, защото ние работим напълно на ярко. Понеже сме експортно насочени, получаваме своите пари по банков път и сме образец за това по какъв начин би трябвало да наподобява всеки един бранш от българската стопанска система. Това ни кара да се усещаме горди, само че и да пожелаваме. Затова сме по този начин чувствителни, когато става дума за налози. За нас това е верният метод за допринасяне в стопанската система. На останалите промишлености, които изостават в това отношение, би трябвало да им бъде обърнато внимание, защото не може една промишленост да е напълно транспарантна, а огромна част от останалите да заплащат под масата ", каза ръководителят на БАСКОМ Доброслав Димитров.

На форума бе регистрирано, че софтуерният бранш е измежду моторите освен на растежа, само че и на потреблението. Работещите в бранша са съществени консуматори на банкови услуги, на туристически, хотелиерски и ресторантьорски услуги, съществени купувачи и наематели на парцели. Фактът, че софтуерните компании не освобождават офисите си, макар че немалка част от екипите работят в далечен режим, бе доказан и от Асоциацията на притежателите на бизнес здания. Миналата година към 95% от тях са подписали дълготрайни контракти за наем и към 95% от тези компании са възобновили договорите си за наем със своите наематели.

 

РИСКОВЕТЕ

" Проучването " Барометър " демонстрира, че за първи път от 10 години най-значимият рисков фактор за развиването на промишлеността се оказва държавната политика и в частност полемиките към данъчно-осигурителната тежест и нарастването на оптималния застрахователен предел, който съвсем всички наши членове намират за стеснителен и опасности във връзка с бъдещите им проекти ", показа Филип Мутафис, член на УС на БАСКОМ.

" През 2020-а - годината на рецесията, осигуровките, които заплати целият бизнес, бяха минус 90 млн. лева, а цялата ИКТ индустрия заплати плюс 50 млн. лева Разбирате кой подвига нагоре всичките тези пари, които би трябвало да дойдат отнякъде ", означи Людмил Стойчев от CBN Pannoff, Stoycheff & Co.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР