Три големи гръцки корабни фирми спряха транспортирането на руски петрол

...
Три големи гръцки корабни фирми спряха транспортирането на руски петрол
Коментари Харесай

Гръцки спедитори се отказаха от търговията с руски петрол, след като САЩ затегнаха контрола

Три огромни гръцки корабни компании стопираха превозването на съветски нефт през последните седмици, с цел да избегнат глобите от страна на Съединени американски щати, които американските управляващи започнаха да постановат на някои корабни компании, пренасящи съветски нефт, оповестява Ройтерс, цитирайки данни за корабоплаването и изказвания на четирима търговци.

Подобно развиване съставлява удар по Русия, защото стеснява броя на корабните компании, които са подготвени да транспортират съветски нефт до консуматори в Азия, Турция, Близкия изток, Африка и Южна Америка, макар че цитираните от Ройтерс търговците споделиха, че Москва към момента има задоволително транспортни компании за момента.

Гръцките спедитори Minerva Marine, Thenamaris и TMS Tankers са спрели превозването на съветски нефт през последните седмици, показаха четиримата търговци. От Thenamaris отхвърлиха да разясняват търговски въпроси, като от Minerva Marine и TMS Tankers също не дадоха отговор на настояванията за коментар на информацията.

И трите компании бяха дейни спедитори на съветски нефт и горива до септември/октомври, когато са почнали да понижават присъединяване си, съгласно данни от корабни сътрудници, видени от Ройтерс.

И трите компании са отхвърлили през ноември настояванията за кораби, на които да бъде претрупан съветски недопечен нефт, показаха източниците на Ройтерс, които преди този момент са си сътрудничили с трите компании.

Излизането на гръцките спедитори от търговията последва по-строгите наказания на Съединени американски щати, наложени върху доставките на съветски нефт.

През октомври Вашингтон наложи първите наказания на притежателите на танкери от Турция и Обединените арабски емирства, пренасящи съветски нефт над ценовата граница на Г-7 от 60 $ за барел. Миналата седмица Съединени американски щати постановиха наказания на още три кораба, отбелязва Ройтерс.

Страните от Г-7 вкараха таван на цените на съветския нефт в края на 2022 година, като таванът на цените разрешава на западните компании да дават транспортни и застрахователни услуги за съветски недопечен нефт, стига този нефт да се продава под 60 $ за барел. Целта на тавана е да ограничи приходите на Москва от експорт.

Основният изхабен вид на Русия, нефт Уралс, се търгува над горната граница от 60 $ за барел от средата на юли на фона на съкращенията на производството във формата " ОПЕК + ", което накара доста наблюдаващи на пазара да кажат, че горната граница на цената не работи.

Руският вид недопечен нефт Pacific ESPO Blend също се търгува над тавана, съгласно данни на Министерството на финансите на Съединени американски щати.

Трите гръцки компании доставяха съветски нефт от десетилетия и продължиха да го вършат, когато множеството други западни компании се отхвърлиха, с цел да избегнат възходящите опасности от наказания и налагането на таван на цените.

Тези направления обаче бяха много доходоносни, като търговията с съветски нефт донесе рекордни доходи през последната година на транспортните компании, които поеха риска и останаха в бизнеса.

Товарните цени за превозване на съветски нефт скочиха през предходната зима до 15 милиона $ за пътешестване с танкер от балтийските пристанища до Индия, защото спедиторите постановяваха високи ставки заради риска. Това беше няколко пъти по-скъпо от доставките на несанкциониран недопечен нефт.

Посочените нагоре три гръцки компании ръководят повече от 100 петролни танкера, способни да обработват съвсем целия експорт на нефт от съветските европейски пристанища " Приморск ", " Уст-Луга " и " Новоросийск " от почти 10 милиона тона на месец или 2,4 млн. барела дневно. Те също по този начин ръководят флотилии от по-малки танкери, които транспортират гориво.

" Сенчестият флот на Москва може да не е задоволителен, с цел да транспортира целия съветски нефт ", означи един от търговците, участващи в доставките на съветски нефт, имайки поради появяването на по този начин наречения " горист флот " от спедитори, които транспортират нефт от засегните от наказания Русия и Иран, който превоз не е затрупан от западни застраховки.

Източникът на Ройтерс уточни като съществена причина обстоятелството, че съветският нефт в този момент пътуваше 8-10 седмици, с цел да стигне до клиенти в Азия, за разлика от едвам две седмици преди глобите, когато петролът се продаваше в Европа. Това значи, че са нужни повече танкери за търговията.

Въпреки това към този момент Русия наподобява се оправя, защото се намесиха други корабни компании, показаха търговци.

Сега Русия разчита на своята корабна компания Sovcomflot и доста малко известни корабни компании, регистрирани в ОАЕ, Индия, Хонконг, Сейшелските острови, Гана и други места, съгласно търговци и данни за корабоплаването, като корабите носят знамена на разнообразни страни - от Либерия до островите Кук.

Междувременно Ройтерс цитира съветски държавен чиновник да споделя, че Русия е съумяла да продаде съвсем целия си нефт много над наложената от Запада горна граница от 60 $ за барел.

" Дори вражески настроени страни означават, че по този начин нареченото ограничаване на цените не е проработило. Повече от 99% от петрола се търгува много над тавана от 60 $ за барел ", сподели Владимир Фургалски, чиновник на съветското енергийно министерство, на кръгла маса в Горната камара на Народното събрание.

Инфо: БНР

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР