„Три дни преди вота избирателната активност продължава да бъде една

...
„Три дни преди вота избирателната активност продължава да бъде една
Коментари Харесай

Боряна Димитрова: Избирателната активност ще реши изборите

„ Три дни преди вота изборната интензивност продължава да бъде една от най-големите незнайни със значително значение за крайния резултат “. Това сподели в предаването „ Тази заран “ социологът Боряна Димитрова от „ Алфа рисърч “.

Последното проучване на организацията за електоралните настройки е направено в интервала 27 – 30 март измежду 1007 пълнолетни жители от цялата страна. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.

Проучването демонстрира, че изборната интензивност ще е към 51%, или сред 2,6 и 2,8 млн. души. Тези данни са за действително живеещите в България гласоподаватели, посочи Димитрова.

До огромна степен на интензивността въздейства пандемията от COVID-19 – 10% от тези, които желаят да гласоподават, имат огромни терзания, а 36% имат известни терзания. Ако тези хора останат в домовете си, интензивността може доста да падна – под 2,4 млн. души, а това ще докара до основни промени в резултатите, разяснява Боряна Димитрова.

В последното проучване на „ Алфа рисърч “ 75% от интервюираните споделят, че са решили за кого ще гласоподават още преди акцията. 11,6% пособват, че са решили по време на акцията. 13,3% настояват, че ще решат в оставащите до изборите дни. Според нас те може и да не отидат до урните, посочи социологът.

Подкрепата за партиите, които получават над 4% съгласно изследването е: ГЕРБ – 28,1%, Българска социалистическа партия – 19,8%, „ ИТН “ – 12,7%, Движение за права и свободи – 12,5%, Демократична България – 6,3%, „ Изправи се! Мутри, вън! “ – 6%, Вътрешна македонска революционна организация – 4%.

„ Тази година прогнозите са по-трудни от всеки път и поради пандемията, и поради динамичната смяна на настройките по време на акцията “, посочи Димитрова.

По думите ѝ за ГЕРБ не се трансформира поддръжката в хода на акцията, само че се усилва разликата с втората мощ – Българска социалистическа партия, с към 8%.

„ Притесненията за гласоподаване в Коронавирус рецесията не остава незасегната никоя партия, само че най-тежко визира по-възрастните гласоподаватели, които са забележителна част от електората на Българска социалистическа партия – до 20% от техните гласоподаватели се тормозят. Освен това част от новите протестни обединения като „ Изправи се! Мутри, вън! “ взимат от гласовете на социалистите, добави социологът.

Тя добави, че резултатът на Движение за права и свободи може да е друг, в случай че има огромен приток от гласове в чужбина, които организацията не мери, и при ниска изборна интензивност.

Подкрепата за партиите, които са малко под бариерата е: „ Воля “/НФСБ – 3,1%, „ Възраждане “ – 1,7%, „ Атака “ – 1,2%, АБВ – 0,9%, КОД – 0,8%, „ Републиканци за България “ – 0,8%.

„ Малки промени могат да се окажат основни. Ако патриотичните обединения прескочат бариерата, това дава късмет на ГЕРБ за ръководство “, разяснява Боряна Димитрова.

Изследването на „ Алфа рисърч “ е извършено в интервала 27 – 30 март измежду 1007 пълнолетни жители от цялата страна. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица. Проучването е осъществено със лични средства.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР