Трейдърите на фондовата борса не се трогнаха особено от размириците

...
Трейдърите на фондовата борса не се трогнаха особено от размириците
Коментари Харесай

Американската борса затвори при рекордно високи стойности, въпреки размириците във Вашингтон

Трейдърите на фондовата борса не се трогнаха изключително от размириците във Вашингтон. Търговията ходя възходящо по време на щурма на съвещанието на Конгреса през вчерашния ден и даже бяха маркирани исторически върхове. 

Индустриалният показател Dow Jones, който следи представянето на 30 водещи компании, се увеличи с 1,44% и затвори при исторически най-високата си стойност от 30 829 пункта – с към 5% по-висока от цената, която беше достигнал преди световната пандемия от ковид.  Подобно беше ситуацията и при другите водещи индикатори на американските тържища. Индексът S&P 500 на 500-те най-ликвидни акции се увеличи с 0,57%, с което продължава да е към 10% над равнището си от преди пандемията, а по-широкият Russel 3000 означи растеж от 0,8% и е с 14% над равнищата си от преди рецесията.

Според анализаторите повода е в това, че щурмът на постройката на Капитолия по никакъв метод не трансформира краткосрочните политически и стопански прогнози. Вместо това по-голям за пазарите бе фактът, че Демократическата партия завоюва надзор над Сената, докато  в това време резервира болшинство и в другата част на американския парламент – Камарата на представителите. Пазарите чакат болшинството на демократите да им разреши бързо да гласоподават нов пакет от стопански ограничения за поддръжка на бизнеса. Освен това по всичко наподобява нищо не може да анулира встъпването в служба на претендента на демократите за президент Джо Байдън на 20 януари, с което демократите ще образуват " тривластие " - президент, Сенат и Камара.

„ Уол Стрийт е оптимистично надъхан поради опциите, които тривластието ще даде на демократите “, разяснява Сам Стовал, основен инвеститорски пълководец на CFRA, консултантска компания в областта на вложенията. Той добави, че 8-те президенти на Демократическата партия от началото на 1900 година постоянно са имали поддръжката и на Сената и на Камарата на представителите. Това тривластие е водело до по-високи от междинните достижения за борсата – най-малко в първата година на тяхното ръководство – в 6 от 8-те случая и е донесло междинен растеж от 11% на година за фондовата борса.

Освен това бързото имунизиране на популацията се чака да докара до бързо отваряне и възобновяване на икономическата интензивност. Очаква се да помощите за безработни да бъдат увеличени от 600 на 2000 $ на месец.

„ Инвеститорите все още обръщат повече внимание на незабавните стопански ограничения, в сравнение с възможните данъчни промени, които администрацията на Байдън ще направи “, разяснява Кати Лиен, ръководещ шеф на BK Asset Management пред Marketwatch.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР