Тревожна тенденция - ловът на таралежи е едно от новите

...
Тревожна тенденция - ловът на таралежи е едно от новите
Коментари Харесай

Ужасяващо! Нова мода в мрежата - лов на таралежи


Тревожна наклонност - ловът на таралежи е едно от новите занимания на бракониерите. Това демонстрират наблюдения на ловци и изявления в обществените мрежи.

Клип, свален от ТикТок, е споделен в природозащитна група във Facebook. Показва две момчета, които се хвалят с изпечен таралеж. Оказва се, че от предпазеното животно се интересуват освен младежи, само че и бракониери. В ловни групи в обществените мрежи намерено се публиуват разгласи за търсене на кучета, подготвени за лов на таралежи.

От мненията се схваща, че цената на едно такова куче доближава 1500 лева Като доказателства за техните умения се разгласяват и клипове. Авторите на обявите не показват тъкмо защо им трябват тези животни.

От Ловно-рибарско сдружение " Сокол 1911 " в Благоевград научили за тази наклонност от профилирани издания.

" Tам е загатнато за тези таралежи и някакви кучета, че ги образоват, само че какво е това нещо, просто за първи път слушам. Аз съм чувалл някъде, че има някои типове таралежи, които ги ядат, но по какъв начин и какво съставлява ", споделя Иван Василев – ловджия и ръководител на Ловно-рибарското сдружение " Сокол 1911 ".

Вече има хванати ловци на таралежи - в Хасковско бяха открити петима мъже, у които служители на реда разкрили 12 таралежа. Мъжете признали, че ги ловят, с цел да се хранят с тях. Експертите напомнят - таралежите са потребни за природата животни, само че са нездравословни за човешкия организъм и никога не би трябвало да се ядат. Освен това са предпазен тип.

" Освен, че защото те са предпазен тип и е изцяло неразрешено тяхното хващане или безпокоене, те са и преносители на всевъзможни паразити, в това число вътрешни и външни паразити, което е рисково за човешкото здраве ", изясни Натали Харалампиева - еколог в Зоологическа градина - София.

Когато подтискаме един биологичен тип, без значение дали той е скъп за индивида или не, ние се намесваме в цялата екосистема, разяснява и Христина Филипова от Екологичния научно-образователен център в Зоологическа градина - София.

" В една екосистема всички типове са свързани. Таралежите се изхранват с инсекти, дребни влечуги, земноводни, когато тяхната популация бива подтискана, в действителност това води до взрив в популацията на техните жертви. Т.е., можем да чакаме повече змии, в това число отровни ", прибавя Филипова.

От Министерството на околната среда и водите припомниха пред " По света и у нас ", че таралежът е тип с най-строга отбрана, като за него са неразрешени дейности като хващане, ликвидиране, гонене, даже обезпокояване и транспортиране. Санкциите за физически лица могат да доближат до 5000 лева, а за юридическите - до 10 000 лева. От министерството приканват хората, които имат сигнали за извършители да не се двоумят и да алармират.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР