Тревогите на бизнеса заради безумните цени на тока не стихват.

...
Тревогите на бизнеса заради безумните цени на тока не стихват.
Коментари Харесай

Бизнесът настоява ДАНС да провери саботаж ли е скъпият ток

Тревогите на бизнеса поради безумните цени на тока не стихват. И вчерашната среща с премиера Стефан Янев явно не е донесла лъч на оптимизъм, тъй като работодателските организации към този момент желаят ДАНС и Министерство на вътрешните работи да се включат в решаването на проблемите. 

" Очевидно става дума или за непросветеност и безнаказаност или това, което ние допускаме - зловредно ръководство, ръководство в интерес на избрани лица и в ущърб страната, в ущърб на предприятията, на непознати ползи ", разяснява ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, като заяви, че официално сезира ДАНС, Министерство на вътрешните работи да проверяват дали " жегата " на пазара на електрическа енергия, която към този момент се трансформира в опасност за националната сигурност,  не се дължи на  " бойкот, закононарушение или измама ". 

Велев разясни, че приказва за националната сигурност, тъй като към този момент стопираха наложително " първоешелонни предприятия ". Заводите стопират, тъй като при тези цени на тока ще банкрутират, това е и повода за готвените митинги, сподели Васил Велев пред Българска национална телевизия. Той предизвести и за друга заплаха - предприятията, които не престават да работят, ще бъдат принудени да вдигнат цените на своите произведения поради скъпата електрическа енергия, а това ще докара до галопираща инфлация.

Преди ден по време на срещата с премиера Стефан Янев работодателските организации желаеха оставките на служебния министър на енергетиката и на шефовете на БЕХ и " Марица-изток 2 " поради рекордно високата цена на борсовия ток.

" Ще блокираме Българския енергиен холдинг, тъй като там е заровено кучето - в него и в дъщерните му сдружения.  Ние имаме конфигурирани енергийни мощности, в сравнение с могат да покрият два, даже три пъти потреблението, няма справедливи аргументи за недостиг. В същото време цената на електрическата енергия у нас е най-висока в целия Европейски Съюз, в цяла Европа, от началото на август ", изясни Велев.

" Има предложения на борсата, които са немислими, те са направени не с цел да се извършват, а  за да се манипулира борсата ", акцентира ръководителят на АИКБ. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР