Третокласник от Пазарджик стана най-младият българин, заслужил членство в MENSA.

...
Третокласник от Пазарджик стана най-младият българин, заслужил членство в MENSA.
Коментари Харесай

Следобедните новини от Южна България на 12.12.2022 г.

Третокласник от Пазарджик стана най-младият българин, заслужил участие в MENSA. Сава Троански сподели оптимален резултат на тест за възпитаници над неговата възраст. 9-годишният възпитаник е в 3-ти „ Б “ клас на учебно заведение “Проф. Иван Батаклиев ”. Будното момче намира теста на MENSA за елементарен и счита, че всеки може да се оправи. Малкият Сава с лекост сподели резултат 99 персентила и получи покана за участие в клуба, оповестиха от образователното заведение. Сава Троански има повече от 50 златни медала по математика и просвета, извоювани на български и интернационалните надпревари. Говори свободно съветски и британски език, програмира в PYTHON. Интересува се от всичко. Играе на драго сърце шах и компютърни игри с приятелите си. MENSA е най-старата и най-масовата интернационална организация на хора с висок коефициент на просветеност. Членове могат да станат хора от всички сфери на живота, чието IQ ги слага в горните 2% от популацията. Понастоящем MENSA сплотява над 100 000 членове от над 100 страни.

============================

Уточняват линейните графици за пробива „ Модър-Царевец “ в Пловдив. Заместник-кметът по строителство и вложения Пламен Райчев инспектира за следващ път напредъка на дейностите по оборудването, този път след започване на работата по създаване на Южния обходен колектор. От „ ВиК “ към този момент поставиха първите няколко тръби от южната страна на пробива, а служащите на компанията, която построява връзката сред регионите „ Южен “ и „ Западен “, не престават активността си по довеждане докрай на стените, създаване на асансьорните шахти и обособяването на пешеходни и велоалеи. „ След като бъдат положени тръбите, ще може да стартира работата по надземната част от връзката „ Модър-Царевец “, съобщи зам.-кметът Райчев. За да бъдат съгласувани всички действия, в четвъртък той привиква в общината нова среща, на която ще бъдат конкретизирани детайлите в работата на обособените компании.

===============================

И община Пещера е в риск да остане без автобусни транспорти, в това число до Пазарджик и Пловдив. Фирмата, изпълняваща по контракт тази услуга, е подала съобщение, че се отхвърля. Предизвестието е до края на месеца, заяви кметът Йордан Младенов. Той добави, че към този момент рейсовете пътуват постоянно. Водят се договаряния с вярата до седмица да се откри излаз от обстановката. Сред пътуващите са доста възпитаници и работещи, за които постоянните транспорти са от решаващо значение.

===========================

7 огнеборци с три противопожарни автомобила са загасили пожар в ученическо общежитие в Кърджали. Няма потърпевши при случая, осведомят от ОД на Министерство на вътрешните работи. 9 възпитаници и трима души от личния състав са съумели да изоставен постройката след пораждане на пламъците. По първични данни огънят тръгнал от електрическо одеяло. То и леглото са изгорели, като са опушени и стени.

15 огнеборци са взели участие в премахване на паднали дървета по пътищата в региона, на два паднали електрически стълба и откъсната ламарина от жилищна постройка в резултат на мощния вятър през уикенда, оповестяват още от пожарната.

================================

Повече от месец няма и диря от Асен Анджеров от Златоград. За последно 73-годишният мъж е забелязан на 10 ноември следобяд, когато се отправил към вилата си в близка околност над родопския град. Оттогава индивидът е в неопределеност и е разгласен за интернационално търсене. " Един месец! Хиляди извървени километри, доста въпроси без отговори, доста отворени, само че празни порти...Продължаваме, вярата ни крепи... ", това написа в обществените мрежи дъщерята на изчезналия златоградчанин Елза Анджерова. Баща ѝ е с деменция. В деня, когато излиза от вкъщи си е облечен с черен анцунг и сива шапка. От полицията умоляват всички, които имат информация за индивида, да подадат сигнал на тел. 112 или в най-близкото поделение на Министерство на вътрешните работи.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова, Живка Тодорова и Адриан Кулев
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР