Трето извънредно заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

...
Трето извънредно заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

Панов ще ръководи щаба на Методи Лалов

Трето изключително съвещание на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) поради оставката на районния арбитър Методи Лалов ще се организира на 9 септември от 13.30 часа. Това решение разгласи председателстващият съвещанията на отрасловата гилдия Лозан Панов, откакто предстоящо на 30 август (петък) малко след 09.30 часа се оказа, че кадровиците нямат нужния кворум от най-малко осем членове, с цел да прегледат настояването на Лалов да напусне правосъдната система. В заседателната зала на Висш съдебен съвет с изключение на Панов участваха още трима членове на колегията - ръководителят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, както и Севдалин Мавров и Боян Новански. 

Панов не изясни какво постанова Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет да се събира изключително на 9 септември (понеделник), а не на 10 септември или на 17 септември (вторник), с цел да може настояването на Лалов, отправено на 1 август, т.е. след началото на регламентираната правосъдна почивка, да бъде прегледано на постоянно съвещание на кадровия орган.

С дейностите си Панов затвърждава усещането, че в тандем с Методи Лалов изцяло целеустремено предизвикат Висш съдебен съвет - първо районният арбитър подава оставката си едвам на 1 август, когато към този момент бе ясно, че кадровиците са в отпуск, написа " Правен свят ". Нищо не му пречеше да го направи в края на месец юни или средата на месец юли, т.е. да даде опция на Съдийската гилдия да го освободи още преди ваканцията. С ясното схващане, че съвещанията ще се провалят поради липса на кворум, тъй като отпуските на членовете на колегията са планувани от дълго време, Панов насрочи изключително разискване на оставката, първо за 15 август, а след това и за 30 август.

Насрочването на трето изключително съвещание за 9 септември също не е инцидентно. То се прави с ясната цел - съзнателно ескалиране на напрежението, което да подкрепи уредниците на плануваните още преди месец и половина митинги против избора на основен прокурор, които са планувани за 10 и 12 септември. " Случайно " зад организирането на митингите стоят лица, свързани с подсъдимите Цветан Василев и Иво Прокопиев, както и политическата групировка " Демократична България ", на чиято листа за общински съветници Методи Лалов счита да бъде лидер.

Всички тези " съвпадения " демонстрират, че ръководителят на Върховен касационен съд се държи повече като началник на предизборния щаб на Методи Лалов, в сравнение с като уважаващ независимостта на правосъдната власт върховен магистрат. Още повече, че нито един път до момента Панов не е коментирал двете висящи дисциплинарни производства против Лалов, едно от които е с предложение за дисциплинарно уволняване поради отправени обиди и унизително държание по отношение на служителка на Софийския областен съд (СРС). Панов не е коментирал и различен факт - Лалов има над 100 каузи, по които е задължен да напише претекстовете си преди да напусне правосъдната система. Съвсем обособен е въпросът, че поради " неочакваното " му предпочитание да се занимава с политическа активност и да политиканства като арбитър, в нарушаване на етичните правила на българските магистрати, още десетки незавършени каузи, по които Лалов е работил, ще бъдат забавени.

Вместо да потърси пояснение и за друго необичайно събитие - за какво Лалов има да употребява близо 400 дни заплатен годишен отпуск - Панов по всякакъв начин търси способи да обезпечи мотиви на политиканстващия си сътрудник да изяснява, че  " Висш съдебен съвет съзнателно спъвал политическата му кариера ". Твърдение, което не дава отговор на истината, само че прави работа в предизборната акция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР