Трети ден продължават дебатите по вота на недоверие за правителството

...
Трети ден продължават дебатите по вота на недоверие за правителството
Коментари Харесай

Ципрас е изправен пред вот на недоверие заради името на Македония

Трети ден не престават дебатите по вота на съмнение за държавното управление на Алексис Ципрас, импортиран от най-голямата опозиционна партия Нова народна власт поради съглашението сред Гърция и Македония за името на някогашната югославска република.

Според опозицията съглашението, което разрешава на северната съседка да си резервира името Македония, само че с географското определение " Северна ", е в ущърб на гръцките национални ползи, показва ДПА.

Гръцките националисти акцентират, че името принадлежи на гръцката област Македония и е обвързвано с античната история на страната, тъй че не може да се употребява от друга страна.

Левият министър председател Ципрас управлява 154 от общо 300 гласа в Народното събрание и се чака държавното управление да оцелее след вота. Лидерът на партия Независими гърци /по-малкия съдружен сътрудник в правителството/ Панос Каменос съобщи, че не желае рухване на държавното управление, макар че е срещу съглашението за името.

Ципрас и македонският му сътрудник Зоран Заев оповестиха във вторник, че са постигнали съглашение по траялия 27 години спор за името. Те се съгласиха някогашната югославска република да се назовава Република Северна Македония, а в подмяна Гърция да спре да блокира участието ѝ в НАТО и Европейския съюз.

Македония би трябвало да ратифицира съглашението и да го удостовери с референдум, след което Гърция ще ратифицира и него, и участието на Македония в НАТО.

Заев също срещна опозиция в страната си. Президентът Георге Иванов съобщи, че ще наложи несъгласие на съглашението за името, даже в случай че Народното събрание го ратифицира.

Според медиите в двете страни митингите против съглашението в Атина и Скопие през вчерашния ден са били малобройни.

Независимо от политическия напън в двете страни, медиите оповестиха, че Ципрас и Заев ще подпишат съглашението в неделя.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР