Трета операция за изтеглянето на цивилни от Мариупол се очаква

...
Трета операция за изтеглянето на цивилни от Мариупол се очаква
Коментари Харесай

Операция по изтегляне на цивилни от Мариупол

Трета интервенция за изтеглянето на цивилни от Мариупол се чака през днешния ден, съобщи Организация на обединените нации. Съобщава се обаче, че не престават боевете за надзор над стоманодобивния цех. Предполага се, че към 200 цивилни се крият в бункери в завода.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи, че би трябвало да се направи всичко допустимо да се " изкарат хората от тези пъклен пейзажи ". Той разгласи, че през последната седмица Организация на обединените нации и Червеният кръст са съумели да изтеглят към 500 цивилни от региона.

В нормалното си нощно послание към украинския народ президентът на Украйна Володимир Зеленски удостовери:

" Днес продължи евакуацията на цивилни от Мариупол благодарение на Организация на обединените нации и Международния комитет на Червения кръст. Руските войски не престават да щурмуват и бомбардират завода " Азовстал " в Маирупол, макар че там има цивилни, дами и деца ".

Антониу Гутериш сподели, че през днешния ден в Мариупол ще дойде задача на организацията:

" Провежда се трета интервенция сега. Политиката ни обаче е да не оповестяваме детайлности преди приключването, с цел да не подкопаем възможния триумф ".

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук заяви в обществените мрежи, че това ще се случи към обяд.

Руският президент Владимир Путин съобщи, че неговите сили са подготвени да обезпечат безвредно прекосяване на цивилните, само че бойците би трябвало да се предадат. Въпреки това останалите украински сили в стоманодобивния цех - бойци от полка " Азов ", морски пехотинци, граничари и полиция - настояват, че съветските офанзиви не престават.

Разпространени бяха фрагменти, направени с дрон, на които се виждат детонации в завода, само че датата не може да бъде доказана. Кремъл отхвърли, че негови сили са се пробвали да щурмуват централата и настоя, че е отворен филантропичен кулоар, като част от тридневното преустановяване на огъня, което стартира в четвъртък.

Тежки боеве е имало през последното денонощие в южната и източната част на Украйна, оповестиха както от Москва, по този начин и от Киев.

Междувременно немският канцлер Олаф Шолц и американският президент Джо Байдън са се договорили в телефонен диалог да не признават никоя от завзетите от Русия територии в Украйна. Също по телефона немският президент Щайнмайер е уверил украинския президент Зеленски, че Германия е единна в солидарността си с Украйна.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР