Транссексуалните спортисти имат по-големи препятствия при квалификациите за предстоящите Олимпийски

...
Транссексуалните спортисти имат по-големи препятствия при квалификациите за предстоящите Олимпийски
Коментари Харесай

Ограничават транссексуалните за Олимпийските игри

Транссексуалните спортисти имат по-големи трудности при квалификациите за идните Олимпийски игри, които ще се проведат в Париж от 26 юли до 11 август. Вече публично е наложено условие за присъединяване на надпреварите под петте преплетени кръга преходът им от един към различен пол да бъде приключен преди възрастовата граница от 12 година Смята се, че осъществен развой след тази възраст може да даде преимущество пред останалите състезателки при дамите.

Лоръл Хъбард, щангистка от Нова Зеландия, стана първият намерено транссексуален състезател, взел участие в Олимпийските игри. Тя се състезава в Токио 2020 (проведени през 2021 година заради пандемията от Covid-19). Представянето й във повдигането на тежести в категория +87 кг при дамите обаче беше непретенциозно.

Сега обаче, Хъбард и доста други транссексуални спортисти няма да дават отговор на изискванията за Игрите в Париж през 2024 година Преди време от Международния олимпийски комитет (МОК) издадоха насоки, които позволяваха на всеки транссексуален състезател да се състезава като жена, стига равнищата на тестостерон да са под 10 наномола на литър в продължение на минимум 12 месеца преди първото им съревнование. Настоящите условия обаче са изменени, с цел да се избегне слагането в неравностойно състояние на дамите.

Подобни ограничавания бяха наложени от доста интернационалните федерации с концепцията да се предпазят от неспортсменско преимущество дамските надпревари в обособените спортове.

Първо, Световната атлетика забрани на тези, които са минали пубертета и по-късно са създали преход, да се състезават на високо равнище при дамите. Това решение беше последвано и от Световната федерация по плувни спортове, която разреши да се състезават единствено транс-плувци, минали преход на пола преди 12-годишна възраст.

„ Това не значи да насърчаваме хората да минават преди 12-годишна възраст. Това споделят учените: в случай че преминете след началото на пубертета, имате преимущество, което е незаслужено “, обясниха от Световната федерация по плувни спортове.

В същия дух Международният съюз по колоездене (UCI) вкара защитни ограничения за женския спорт, като попречи на транс-жени, които са достигнали пубертета преди прехода да вземат участие в огромни надпревари. Въведена е обаче нова категория „ men/open “ за тези, които не дават отговор на новите стандарти за пол.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР