Властите в Русия включиха бившия световен по шахмат Гари Каспаров

...
Властите в Русия включиха бившия световен по шахмат Гари Каспаров
Коментари Харесай

Властите в Русия включиха бившия световен шампион по шахмат Гари Каспаров в списъка с терористи и екстремисти

Властите в Русия включиха някогашния международен по шахмат Гари Каспаров в листата си с терористи и екстремисти, оповестява изданието The Moscow Times.

60-годишният Каспаров, който е 13-ият международен първенец в шахмата, от години е в заточение, защото е един от най-върлите критици на режима в Кремъл и неведнъж се е обявявал против войната в Украйна.

Руската работа за финансово разузнаване " Росфинмониторинг " не показва повода, заради която Каспаров е включен в черния лист, само че по всичко наподобява това има общо с дейната му гражданска позиция. Включването на гросмайстора в листата обаче ще разреши на съветските управляващи да замразят финансовите му активи, без да се нуждаят от правосъдна заповед за това.

Каспаров, който е роден в Баку в фамилията на съветски евреин и арменка, напусна Русия през 2013 година. От 2014 година той има хърватски паспорт, а сега живее в американския мегаполис Ню Йорк. Той приключи дейната си спортна кариера през 2005 година, откакто бе международен първенец в продължение на 15 години сред 1985 и 2000 година. След края на кариерата си Каспаров се занимава интензивно с политика и цивилен активизъм. През 2008 година той имаше желание да се кандидатира за президент на Русия, само че се отхвърли от конкуренцията, защото съгласно него е срещнал " обструкции ".

В края на предходната година в листата на " Росфинмониторинг " с терористи и екстремисти бе включен и писателят Борис Акунин.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР