Транспортният министър Росен Желязков се срещна с министрите на транспорта

...
Транспортният министър Росен Желязков се срещна с министрите на транспорта
Коментари Харесай

Групата на противниците на Пакета за мобилност расте

Транспортният министър Росен Желязков се срещна с министрите на превоза на Полша, Унгария, Литва и Латвия в Европейския парламент, с цел да обсъдят позициите си по Пакета за подвижност I. Представителят на Румъния съобщи, че страната му изрично ще се причисли към групата на единомислещите и ще взе участие интензивно в договарянията по пакета.

На 4 април Екологичен потенциал утвърди и трите промени в пакета "Мобилност ", на които се опълчват българските евродепутати и превозвачи. Според докемунта превозвачите би трябвало да почиват отвън кабината на камиона, който ръководят. Те би трябвало да се връщат в България на всеки 4 седмици. Размерът на командировъчните в това време би трябвало да бъде по отношение на страната, в която превозвачите се намират. България, Полша, Унгария, Литва и Латвия изрично се оповестиха за преразглеждане на това решение.

Министрите през днешния ден се сплотиха към позицията, че досега по Пакета за подвижност I се действаше преждевременно, без мощни причини и разбори. Това постанова започването на нов разговор, в който би трябвало да вземат интензивно присъединяване всички членове на Екологичен потенциал от единомислещите страни, без значение от коя политическа група принадлежат. Надеждата им е, новите евродепутати да се опитат да решат казуса.

Според Желязков признатите досега текстове по Пакета за подвижност I се отклоняват значително от първичните си цели, а методът е изменен доста и детайлите, които са добавени ще окажат влияние върху действието на автомобилния превоз и конкурентоспособността. Така избрани страни ще се облагодетелстват за сметка на други.

Желязков беседва с координатора по Пакета за подвижност I и член на Renew Europe Group на Екологичен потенциал Хосе Рамон Бауса-Диас. Министърът посочи опасенията на единомислещите страни, че по този начин дефинирани текстовете ще доведат до спомагателни часове ръководство и струпване на отмалялост у водачите, което е действителна причина за тежки произшествия. Той напомни, че наложителното връщане на транспортните средства до страните по определяне, ще усили излишно трафика, нездравословните излъчвания и амортизирането на пътната инфраструктура. “Според изследване, оповестено от Европейската комисия, в Европейски Съюз липсват 400 000 безвредни и сигурни места за паркиране и отмора на водачите. Трябва да отпадне възбраната за използването на седмичната отмора в кабината, до момента в който не бъдат построени тези места ", безапелационен бе българският транспортен министър.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР