Транспортният бранш очаква да се търсят съмишленици в Европейския парламент

...
Транспортният бранш очаква да се търсят съмишленици в Европейския парламент
Коментари Харесай

Превозвачите очакват да се търсят съмишленици в Европарламента

Транспортният отрасъл чака да се търсят съидейници в Европейския парламент и упорства за българските депутати да работят в синхрон по пакета "Мобилност "

Исканията си показа изпълнителният шеф на Съюза на интернационалните превозвачи Йордан Арабаджиев по време на среща с новоизбраните български евродепутати по въпроса за пакета "Мобилност ", който беше иницииран от Ангел Джамбазки - евродепутат от Вътрешна македонска революционна организация.

Арабаджиев чака от Партията на европейските социалисти работа с Испания и Португалия, а от представителите на ГЕРБ - работа в Европейската национална партия (ЕНП). "Трябва да се обединят всички старания, тъй като пристигна времето да затворим онази страница с навлизането в действие на мобилния пакет ", настоя още изпълнителният шеф. Той изрази вяра българските евродепутатите да отстояват правото си и да има повече членове в Комисията по превоз в Европейския парламент. Ако не се реализиран тези претенции за повече членове и български ръководител на Комисията по превоз, да има най-малко един докладчик.

От своя страна транспортният министър Росен Желязков прикани за повече такива срещи и по-малко вътрешни приказки. Негово предпочитание е за един по-справедлив мобилен пакт на дневен ред, а на равнище съвет и парламент да има нов метод. По думите му страната ни е изправена пред нова институционална обстановка, тъй като следва нова Транспортна комисия, нов Европейски парламент и нови докладчици. "На всички тези "фронтове и платформи " на увещание освен на политици и на хора, които взимат политически решения, само че и на обществата от държавите-членки на Алианса, е значимо да се изясни какъв е бизнес моделът на периферните страни ", изясни транспортният министър.

И евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки моли да бъде обяснена българската позиция по пакета "Мобилност " в Европейския парламент.

Цветелина Пенкова от Българска социалистическа партия даде обещание, че социалистите ще не престават ясно да пазят българските национални ползи. Червените също по този начин упорстват за присъединяване в комисията, която се занимава с транспортните действия в Екологичен потенциал.

Припомняме, че при започване на април Европарламентът утвърди и трите промени в пакета "Мобилност ", на които се опълчват българските евродепутати и превозвачи. След това транспортният министър изрази терзанието си от използването на текстовете от пакета. Джамбазки също уточни, че борбата за пакета "Макрон " ще влезе в идващия Европарламент.

Пакетът "Мобилност " влезе в дневния ред на пленарната сесия в Брюксел на 27 март по предложение на ръководителя на Алианса на либерали и демократи за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстат. На гласуването на 25 март за дневния ред за постоянната сесия трима български евродепутати не участваха. Оказа се, че тъкмо толкоз са били нужни, с цел да падне предлагането, което в последна сметка беше признато с 156 гласа "за " против 154 - "против ".

На 27 март обаче текстовете бяха върнати в транспортната комисия. Въпреки това български превозвачи проведоха 2 митинга - в Страсбург и София. На съвещанието на транспортна комисия бяха гласувани 1 224 оферти за промени, от които 1 126 не престават за гласоподаване в пленарна зала. Между тях са и импортираните от българските евродепутати оферти. На 3 април стана ясно, че евродепутатите са отхвърлили и предлагането на българските си сътрудници пакетът "Мобилност " да бъде свален от дневния ред за днешното съвещание.

В края на май Ангел Джамбазки насочи покана към определените евродепутати от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и "Демократична България " за общи дейности по Пакета "Мобилност I ". Преди седмица пък транспортният министър Росен Желязков заяви, че е изискал среща в Брюксел за пакета в края на юли.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР