Транспортната свързаност – пътни, железопътни, морски и въздушни проекти –

...
Транспортната свързаност – пътни, железопътни, морски и въздушни проекти –
Коментари Харесай

Инфраструктурните проекти на властта са мащабни, но трудно постижими

Транспортната съгласуваност – пътни, железопътни, морски и въздушни планове – е значима за подвижността на жителите и бизнеса в България. Тя непроменяемо минава през дипломация и развиване на взаимоотношенията със прилежащите ни страни. За да излезе от изолацията, България ще би трябвало да задвижи планове, които са значими освен за Балканите, само че и за цяла Европа. Около това се сплотиха специалисти и представители на институциите по време на полемика „ Свързани Балкани “, проведена от " 24 часа ".

И в случай че целите на районното министерство са добре известни досега, то тези на транспортното ведомство през последните седмици се свеждаха до построяването на 4 моста по поречието на р. Дунав, както и до пускане на авиолинията София-Скопие. Оказва се обаче че и при реализацията на двете хрумвания ще има известни компликации.
Мостовете по Дунав не са приоритет за Румъния
В момента България се свързва с Румъния посредством два моста – един при Видин и един при Русе. Още по време на съдружните договаряния ръководещите възродиха концепцията за построяването на връзки при Оряхово, Никопол, Свищов, Силистра, както и втори при Русе. След като взеха властта, Кирил Петков и Асен Василев с лекост започнаха да дават обещание мостове и тунели и трябваше транспортният министър Николай Събев леко да охлади ентусиазма им, като разгласи, че в мандата може да бъде издигнат единствено един мост и един тунел.

Регионалният министър Гроздан Караджов пък бе още по-искрен като съобщи, че даже един мост не може да се случи в границите на мандата, а вероятно, и то доста оптимистично видяно, след шест години.

След срещата преди няколко дни с представителите на румънската страна обаче концепцията за 4 моста още веднъж бе възродена, макар че за съседката ни те не са приоритет. За нея е значимото „ съживяването “ на р. Дунав като важен транспортен кулоар.

В момента нямаме утвърждение за нито един мост. Според мен дипломатическите контакти и напън би трябвало да бъдат продължени “, съобщи по време на днешната полемика Караджов.

От думите му стана ясно, че до точките на хипотетичните мостове няма никаква довеждаща инфраструктура, нито от българска, нито от румънска страна. От двете страни на реката те стъпват на второкласна пътна мрежа.

„ Европейската комисия ще желае да знае какво тъкмо ще свързваме “, съобщи районният министър, акцентирайки, че и двете страни биха спечелили, в случай че концепцията стана действителност.
Дотация на въздушната линия София-Скопие
По време на полемиката се прокрадна концепцията въздушната линия сред столиците на България и Северна Македония да получи спомагателна помощ от държавните управления на двете страни до миг, в който стане стопански рентабилна. За това заприказва евродепутатът Петър Витанов (БСП). Нито Караджов, нито зам.-министърът по превоза Илия Илиев показаха възражения.

Така през транспортната съгласуваност ще се опитаме да решим тежките въпроси, свързани с историята “, уточни Витанов.

Транспортният министър Събев заприказва за линията още преди формалните срещи със Северна Македония. Преди това разгласи амбициозната концепция, че с един билет ще може да се пътува от Силистра до Ню Йорк. След като транспортното ведомство провежда среща с авиопревозвачите, стана ясно, че към линията има огромен интерес.

Дни по-късно в. “Сега” и “24 часа” оповестиха, че българският авиопревозвач GullivAir е определен да оперира по маршрута. Пред Economic.bg от ведомството нито потвърдиха, нито отхвърлиха информацията.

Маршрутът е закриван два пъти преди години, само че в този момент авиопревозвачът ще го употребява за реализация на по-големи проекти – Скопие ще бъде спирка за довеждащи полети до София, откъдето пък самолетната компания ще лети непосредствено до Съединени американски щати. Така маршрутът Скопие-София би трябвало да подсигурява заетостта на презокеанските полети.

Припомняме, че GullivAir ще лети и по вътрешна линия Русе-София, което прави концепцията на транспортния министър да се пътува с един билет от Силистра до Ню Йорк осъществима.
Амбициозни жп планове
Приоритет на транспортното ведомство ще бъдат планове, които ще разрешат влаковете да развиват по-големи скорости. Европейски Съюз желае скоростта при пътническите транспорти да стига до 160 км/ч., а при товарните – до 100 км/ч. Брюксел е сложил промеждутъчен период до 2040 година, когато ще бъде оценен напредъкът в развиването на българската жп мрежа. Дотогава всички страни би трябвало да понижат чакането по границите, товарните композиции да бъдат увеличени и да бъдат построени повече терминали, уточни Витанов.

За България това ще е огромна опция, тъй като може да излезе от ролята на периферна страна “, уточни евродепутатът.

Зам.-министърът на превоза Илиев уточни, че в новата оперативна стратегия „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027 година ще бъдат включени точно планове, посредством които скоростта да бъде усъвършенствана. По отношение на електрификацията на жп мрежата, единствената такава е тази с Турция. Двете връзки с Гърция, както и тази със Сърбия, са неелектрифицирани.

Транспортното ведомство ще работи по закон, който да улесни процесите на предпроектни изследвания. Оказва се, че те стопират освен стратегически пътни планове, само че и жп такива. За по-бързи предварителни процедури (отчуждаване, Оценка на въздействието върху околната среда, приемане на позволения, екологични оценки) се разгласи и районното ведомство.

Жп линията, част от кулоар Ориент/Източносредиземноморски, остава приоритет. Трябва да мине по маршрут Видин-София-Кулата, както и София-турска граница. По направление Видин-София-Кулата има предпроектно изследване, в това число и механически план, само че строителство няма, уточни Илиев.

По думите му плановете, които са включени в програмата за 2014-2020 година са много изостанали. Преди 2 години е взето решение за фазиране на връзката със Сърбия. Именно този план ще залегне в новия програмен интервал 2021-2027 година

Ще се работи по направление сръбска граница-София-Септември, с цел да може да бъде приключена “, уточни Илиев.

Транспортното ведомство ще стартира изследване за високоскоростна жп линия Букурещ – София – Кулата. В механизъм за обвързвана Европа 2021 – 2027 година, България ще заложи построяването на високоскоростен сектор сред Видин и София, където скоростта може да доближи 160 км/ч. Ведомството ще работи и по удвояване на жп линията сред Пловдив и Турция.

Усилията ни са по оста Север – Юг, няма да подценяваме и Русе – Димитровград. Ще се работи и по неизградените сектори сред Димитровград и Турция “, съобщи Илиев.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР