Трансплантацията на стволови клетки е неотменна част от лечението на

...
Трансплантацията на стволови клетки е неотменна част от лечението на
Коментари Харесай

Проф. Добрин Константинов: Трансплантацията на стволови клетки в повечето случаи води до пълно излекуване

Трансплантацията на стволови кафези е неотменна част от лекуването на онкохематологичните и други тежки болести и у нас. На 10 октомври 1997 година се навършиха тъкмо 20 години от първата трансплантация на костен мозък (стволови клетки), осъществена в България. Методът е прибавен на дете със злокачествено заболяване. Трансплантацията, със лични стволови кафези, е осъществена в Клиниката по детска онкохематология при ИСУЛ. През 2000 година е направена и първата трансплантация от непознат донор. Сега клиниката е част от Клиника по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ", с началник проф. Добрин Константинов, Национален съветник по детска хематология и онкология.

Каква е равносметката от използването на метода и каква е успеваемостта?

" Щастливи сме, че сме част от напредъка на медицината и към този момент 20 години развиваме този способ. Официално се счита, че му е обещано начало преди 60 години. Доста дълги години се оказва, че е добра теоретична режисура, само че доста мъчно осъществима на процедура. И с помощта на това, че теоретичната режисура е доста забавна и допуска доста положителни резултати, паралелно това е повод за развиване на доста специалности, дава подтик на доста други, и медицински и не медицински науки, които по противоположен път дават своето, с цел да се усъвършенства методът и през последните години е неотменна част от лекуването ", разяснява пред Радио София началникът на Клиниката по детска клинична хематология и онкология проф. Добрин Константинов.

Какво съставлява трансплантацията?

Специалистът разясни, че става дума за трансплантация на хемопоетични (кръвотворни) стволови кафези, т.е. най-младите и потентни кафези. Те могат да бъдат извлечени от три места - от костния мозък, от периферна кръв и от пъпната шнур. След извличането им, задачата е в една или друга степен тези кафези да заместят или възстановят костен мозък, който е болен.

" Едната вариация е така наречен автоложна трансплантация, при която лични кафези се събират и заделят и по-късно, защото пациентът се подлага на тежко лекуване и костният мозък не може самичък да се възвърне,  му се " връща " непокътнатият костен мозък и той възвръща кръвотворенето. По-сложният метод е, когато трансплантираме кафези от непознат донор - непосредствен родственик - брат, сестра и така нататък, само че и много по-далечен, инцидентен човек от международните регистри. И тук към този момент се противопоставяме на естествени закономерности и по тази причина методът е комплициран. Защото колкото и идеално да подберем донора, постоянно има несъгласие - имунен спор, който или авансово би трябвало да бъде съгласуван и предотвратен, или следен във времето ", изясни проф. Константинов.

След сполучлива трансплантация пациентът може да е изцяло здрав

Специалистът изясни, че простичко казано се заменя болният костен мозък с непознати кафези, които могат да възстановят цялата кръвна система на пациента. Често костно-мозъчната трансплантация се свързва с левкемия, само че посредством метода може да се лекуват и вродени положения като присъщ имунен недостиг, вродени анемии (таласемия) и д.р. Крайните триумфи на доста от случаите е цялостно изцеление, сподели проф. Константинов. Той изясни, че самата трансплантация обаче изисква доста сериозна предварителна подготовка - изолираност и лекуване на пациента, преливане на кръв, антибиотици и други

В трансплантационния център на Клиниката по детска клинична хематология и онкология на ИСУЛ се работи по интернационално одобрени протоколи и европейски правила. Центърът е част от Европейското сдружение по трансплантология.  Проф. Константинов уточни, че лекуването при децата е друго от това на възрастните. Всеки случай се проучва от експертите строго самостоятелно.

Още за показанията на използването на метода, за стадиите на лекуването и за използването му в България - чуйте диалога с проф. Добрин Константинов!
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР