Тракийци почетоха 118 г. от смъртта на Капитан Петко Одрински

...
Тракийци почетоха 118 г. от смъртта на Капитан Петко Одрински
Коментари Харесай

Прабаба Недялка Демирева почерпи за внучето Ния

Тракийци уважиха 118 година от гибелта на Капитан Петко Одрински публицист подари фотоизложба на тракийците в Хасково

Тракийци отпразнуваха през днешния ден по обед Бабинден по остарял жанр с ритуала Бабуване, рецитал и хора.

Самодейците от НЧ „ Тракия-2008 ” и Тракийското сдружение „ Георги Сапунаров ” в Хасково означиха празника на родилната помощ.

Щастливата прабаба Недялка Демирева почерпи за правнучето Ния, което и се е родило преди единствено 10 дни. Тя се похвали, че има трима внуци, а Ния е първата и правнучка, която е кръстена на дядо си Николай.

Седемдесет и шест годишната самодейка Демирева влезна и в ролята на бабата, която бабува и изражда бебето. Младата младоженка, която се играеше от секретарят на читалището Анета Георгиева получи от щастливата баба и гердан с пендари, по остаряла тракийска традиция. А тя подля с вода на акушерката да си измие ръцете и и сервира кърпата да си измие ръцете.

Баба Недялка не пропусна да назовава, до момента в който повиваше бебето. Тя сподели: „ Всички млади булки да раждат, до момента в който им е времето, тъй като децата са най-голямото благосъстояние на едно семейство. Поклон пред всички лекари, акушерки и баби. ”

Празникът в залата на читалището продължи с осъществявания на достоверни национални песни от Беломорска Тракия от група „ Тракийска дъга ”. След което Генка Канева от групата за „ Художествено слово ” показа слово, за корените на празникът. От, което стана ясно, че думата баба идва от старобългарския корен „ ба ”, което значи душа.

Тържеството продължи с кръшни тракийски хора и почерпка с пити и сладки, кото самодейките бяха изготвили сами по остарели обичайни предписания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР