Тръгна си, но не съвсем - Борис Джонсън подаде оставка,

...
Тръгна си, но не съвсем - Борис Джонсън подаде оставка,
Коментари Харесай

Гардиън: Тръгна си, но не съвсем - Борис Джонсън подаде оставка, но се вкопчи във властта

Тръгна си, само че не напълно - Борис Джонсън подаде оставка, само че се вкопчи във властта, написа " Гардиън ".

Изданието отбелязва, че английският министър председател е оповестил, че подава оставка, само че в това време във вчерашната си тирада е дал сигнал, че се надява да остане на поста още месеци.

Вестникът дефинира като трагичен метода, по който се е стигнало до отдръпването му, и добавя, че всеобщото снемане на поддръжката от него от депутатите от личната му Консервативна партия е решило ориста му, като в резултат на това идва краят на интервал, който ще бъде запомнен като един от най-турбулентните за английската политика. " Гардиън " отбелязва, че във вчерашната си тирада пред премиерската резиденция на " Даунинг стрийт " 10, в която разгласи, че подава оставка, Джонсън упрекна министрите си, че са се обърнали против него и не е изрази нито страдание, нито разкайване за грешките си.

" Дейли телеграф " разяснява вероятните кандидати за премиерския пост след отдръпването на Джонсън. Според изданието като любимец всред многото претенденти на този ранен стадий се обрисува министърът на защитата Бен Уолъс, макар че вестникът прави ангажимента, че Уолъс към момента не е оповестил публично дали ще се кандидатира.

Според " Дейли телеграф " най-малко 15 души обмислят да се включат в конкуренцията за лидерската позиция в Консервативната партия, а затова и за премиерската служба, като прави усещане, че измежду тях има много някогашни военни. Уолъс да вземем за пример е някогашен капитан от армията. В публикация в " Дейли телеграф " през вчерашния ден кандидатурата си разгласи публично Том Тугендхат, ръководителят на външната комисия на английския парламент и представител на центристкото крило на Консервативната партия, който е някогашен боен шпионин. Други вероятни кандидати са Тобаяс Елуд, някогашен военнослужещ от Сухопътните войски на английската войска, Пени Мордонт, която е резервист от Кралските военноморски сили, и Стив Бейкър, някогашен инженер от Кралските военновъздушни сили.

" Дейли телеграф " изяснява това засилено наличие на военни измежду вероятните претенденти за правоприемник на Джонсън с войната в Украйна, която съгласно изданието може да окаже съществено въздействие върху избирането на идващия водач на торите. Според депутати от Консервативната партия огромният брой вероятни кандидати подсказва, че няма изявен любимец, а това може би значи, че конкуренцията за нов водач може да се проточи по-дълго от мечтаното.

" Вашингтон пост " отбелязва, че Джонсън се е отдръпнал след вълна от оставки на представители на партията му, които са подкопали престижа му и са парализирали английското държавно управление.

Изданието разяснява, че Джонсън е обвинил за неуспеха си депутатите от партията си, а съгласно представени от вестника анализатори този процес ненапълно е бил предстоящ, тъй като е имало съответни индикации за сходна развръзка. Такива са били да вземем за пример неприятното показване на торите на локалните избори през май и социологическите прогнози, че на идващите парламентарни избори Консервативната партия ще загуби болшинството си.

Освен това предишния месец Джонсън едвам оцеля при избор на доверие, като тогава 41 % от депутатите на торите го оповестиха за несъответствуващ за премиерския пост. Той даже бе освиркан по време на събитие по случай юбилея на кралица Елизабет Втора, и то от последователи на монархията, които нормално симпатизират на водачите консерватори, отбелязва " Вашингтон пост ".

Борис Джонсън подава оставка на фона на следващия скандал - безреден завършек на безредно ръководство, написа " Ню Йорк таймс ".

Вестникът разяснява, че в продължение на два бурни дни депутатите от Консервативната партия, които преди са го защитавали в не една рецесия, са се обърнали против него, а в този момент някои от тях се надпреварват за поста му.

" Ню Йорк таймс " дефинира тригодишното ръководство на Джонсън като бурно, белязано от безапелационна изборна победа през 2019 година и сполучлива акция за излизане на Англия от Европейския съюз, само че претърпяло провал под напора на неспирните кавги. Оттеглянето му постави завършек на бурни 48 часа, почнали във вторник вечерта с изненадващите оставки на двама министри, последвани в сряда и четвъртък сутринта от още десетки, показва вестникът.

" Уолстрийт джърнъл " разяснява, че приемникът на Джонсън ще се сблъска с проблеми като растяща инфлация и утежняване на икономическата обстановка във Англия. Изданието отбелязва, че съчетанието от войната в Украйна и излизането от Европейски Съюз са довели през май до покачването на инфлацията до над 9 % - сходна инфлация в Обединеното кралство не е имало през последните 40 години.

Икономистите приказват за все по-голям риск от стагфлация, а в Шотландия последователите на концепцията за обособяване от Обединеното кралство желаят нов референдум за самостоятелност. Новият министър-председател ще би трябвало да се оправи и с дълбоките несъгласия в Консервативната партия сред тези, които желаят понижаване на налозите като мярка за стимулиране на стопанската система, и тези, които желаят повече държавни разноски за подкрепяне на най-бедните пластове от популацията.

Управлението на Джонсън беше белязано от умеенето му да излиза незасегнат от свадите и да печели на своя страна английската общност, даже и когато това изглеждаше мъчно постижимо, разяснява изданието. " Уолстрийт джърнъл " напомня, че той стартира кариерата си като публицист и че след това той беше кмет на Лондон осем години.

" Файненшъл таймс " разяснява, че Джонсън се е поддал на натиска да се отдръпна и е оповестил оставката си след дни на безпорядък.

Германският " Франкфуртер алгемайне цайтунг " отбелязва, че рядко може да се види сходен провал на държавно управление, който безусловно да се случва пред очите на всички.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР