Традиционно всяко лято хиляди българи стягат куфарите за Гърция или

...
Традиционно всяко лято хиляди българи стягат куфарите за Гърция или
Коментари Харесай

Почивка у нас или при съседите

Традиционно всяко лято хиляди българи стягат куфарите за Гърция или Турция . Очакванията са към 650 000 българи да окупират плажовете в южната ни съседка , а към 310 000 да почиват в турските курорти.
 
За юли, да вземем за пример, цените на стаите в интернат стартират от 5 евро, а в хотели с пет звезди - от 69 евро, ревизира.
 

Но къде морето ще ни излезе по-евтино? Ако до преди години за лев получавахме една турска лира, в този момент към този момент можем да получим съвсем три. От началото на годината валутата в Турция загуби над 20% от цената си по отношение на $ и еврото. Напук на упованията за по-евтини пътувания поради по-евтината лира обаче, туроператорите не понижават цените. Първо, тъй като не продават пакетите в лири, и второ, тъй като множеството резервации са направени доста преди сериозния срив на валутата на съседите.
 
От рецесията обаче печелят хотелиерите в турските курорти. Засега обаче плюсовете не се отразяват в цената на нощувките. За туристите с евро в джобовете храната в заведенията за хранене, екскурзиите и визитата на разнообразни забележителности са повече от преференциални.
 

По-евтиният пазар при съседите засилва алъш вериша в доста от градовете край границата. Това даде подтик и на туризма. Всяка седмица хиляди туристи потеглят от интернационалната автогара в София към турските курорти. Първите групи отпътуваха още при започване на май , а единствено след дни се чакат по едно и също време към турските курорти да потеглят десетки рейсове с българи. Очаква се доста мощен сезон.-->
 
Завръщането на туристите в турските курорти незабавно тласна цените на почивките нагоре - най-малко с 10-15%. Най-предпочитани остават хотелите в Кушадасъ, Дидим, Бодрум, Мармарис и Анталия.
 
По-солено се обрисува морето в Гърция . За да достигнем до плажовете на съседите, пътуването ще ни коства доста повече, тъй като, с цел да заредим, ще се наложи да бръкнем доста по-дълбоко в джоба си. Сега цената на литър бензин минава 1,50 евро. Прогнозите на специалистите са, че в пика на сезона по островите ще зареждаме и за 2,5 евро.
 
Още преди скъпите горива да се отразят на туризма, почивките потеглиха нагоре. Пакетите са съществени за 7 нощувки със закуска и вечеря.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР