Традиционно най-голяма е числеността на зеленоглавата патица и големия корморанЕкспертите

...
Традиционно най-голяма е числеността на зеленоглавата патица и големия корморанЕкспертите
Коментари Харесай

Експертите на РИОСВ - Русе проведоха преброяване на водолюбивите птици

Традиционно най-голяма е числеността на зеленоглавата патица и огромния корморан

Експертите на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе се включиха в провеждането на 47-то среднозимнопреброяване на зимуващите водолюбиви птици в България. Наблюдението на птиците стартира в ранните часове на 14 януари, в сектора от остров Батин, в избрани точки по течението на река Дунав, до град Русе.

Наблюдавани са ята от типове водоплаващи и водолюбиви птици, които в тази част на годината употребяват реката и крайбрежните територии за отмора и хранене.

Традиционно най-голяма е числеността на зеленоглавата патица и огромния корморан. Наблюдавани са още качулата потапница, зимно бърне, елементарен фиш, дребен гмурец и черногуш гмуркач. Тази година в горецитирания сектор не са следени огромни скупчвания на лебеди, гъски и пеликани. Традиционно в градската зона на реката са открити речна и жълтокрака чайка.

Среднозимното броене на водолюбивите птици се организира в границите на Националната система за мониторинг на положението на биологичното многообразие (НСМСБР). Целта му е определяне на числеността на зимуващите в България водолюбиви птици (включително и на типове, които са част от Червения лист на застрашените типове на Международния съюз за запазване на природата и естествените запаси (IUCN) и установяване на най-важните водоеми и територии за тях. Събраната информация ще послужи за разбор на трендовете в числеността на зимуващите водолюбиви птици в България и ще способства за правене на отчетите за положението на околната среда и отчетите по чл.12 от Директивата за птиците.

След привършване на мониторинга попълнените полеви формуляри с данни от обследването на над 200 влажни зони у нас ще бъдат въведени в Информационната система към Националната система за мониторинг на биологичното многообразие. Данните от среднозимните преброявания на зимуващите водолюбиви птици се рапортуват годишно до интернационалната организация Wetlands International.

В световен мащаб среднозимното броене на зимуващите водолюбиви птици се организира годишно от 1967 година. То е една от най-старите в света проучвателен стратегии, които включват гражданската просвета. В България първите такива наблюдения са извършени през 1977 година.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР