В сърцето на българските планини не от днес се разразява

...
В сърцето на българските планини не от днес се разразява
Коментари Харесай

Стартира кампанията “Следи от изчезване”, която цели да запознае обществото със застрашените от изчезване видове в България

В сърцето на българските планини не от през днешния ден се развихря тиха рецесия - следите на в миналото свободнотичащите еблематични диви животни изчезват. Бавно, само че несъмнено. Бързо разрастващата се инфраструктура и туристическия отрасъл в България заплашват естествените хабитати на неповторимата флора и фауна на Родопите, като някои от типовете в българските планини са към този момент част от Червената книга. Представители на животинския свят като зубъра, дивите коне, мечките и дивите кози са образец за това по какъв начин единствено в границите на 100 години животинските типове могат да бъдат доведени до ръба на изгубването.
 
Минерална вода Велинград ALCALIA е в основата на акцията " Следи от изгубване ", като още веднъж насочва сърдечен апел за поддръжка в напъните за запазване на местообитанията на някои от най-застрашените скотски типове в нашата страна. Кампанията, която ще се организира през май и юни тази година, цели да притегли вниманието на обществеността към казуса с изчезващите диви животни в страната и да насърчи хората в България да спомогнат за запазването на местообитанията на застрашените типове.
 
Централен детайл на акцията е завладяваща пътуваща галерия, представяща реалистични отливки на отпечатъци от стъпки на застрашени животни, усърдно направени от био материали и пресъздаващи изцяло естествените им местообитания. Изображенията със стъпки на някои от най-емблематичните застрашени типове ще обиколят градовете София, Пловдив, Бургас и Велинград, с цел да отразят гласовете на застрашените типове в душата на родните планини.
 
" Компанията ни, в частност с марката минерална вода Велинград ALCALIA, се ангажира дълготрайно и стои зад дела, касаещи биоразнообразието в Родопите. Започнахме тази самодейност, като помогнахме за презаселването на застрашени от изгубване типове и тази година оставаме правилни на полезностите си, като  продължаваме да работим за опазването на флората и фауната в България. С акцията " Следи от изгубване ” целим да срещнем още по-голяма част от обществото с този извънредно значим проблем, като дадем публичност на изчезващите животни по един необикновен метод. Нашата цел е да накараме хората да спрат и да се замислят, че следите от най-застрашените типове в нашата галерия могат да са и последните, които ще видят. Така всеки от нас може да подхваща дребна, само че забележителна стъпка към разрешаването на тази тиха рецесия. Отделно планираме и залесяване, с което да оставим още по-значим отпечатък за запазването на естествения хабитат на животните ”, показа Савина Паликарева, маркетинг шеф на Тимбарк България ЕООД.
 
Отвъд изложбата, специфичен уеб страница ще служи като скъп запас за хората, които желаят да допринесат за напъните за запазване на местообитанията, давайки опция на всеки да играе роля в опазването на тези скъпи екосистеми и да разбере по какъв начин може да резервира следите от наследството на дивата природа.
 
Места на осъществяване на изложбата:
 
София: Галерия " Слон " на ул. " Уилям Гладстон " 12 | 7 май - 11 май 2024 година
Пловдив: " Етерна " - " Княз Александър I " 26 | 14 май - 18 май 2024 година
Бургас:  Културен център " Морско казино " |  21 май - 29 май 2024 година
Велинград: площад " Николай Гяуров " | 1 юни - 7 юни 2024 година
 
След приключването на пътуващата галерия, стъпките на животните ще намерят непрекъснат дом в Природонаучния музей в Пловдив, с цел да могат бъдещите генерации да продължат да се възхищават на следите на тези величествени същества.
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР