Традиционният празник за посрещането на новата реколта младо вино се

...
Традиционният празник за посрещането на новата реколта младо вино се
Коментари Харесай

Новото божоле дойде!

Традиционният празник за посрещането на новата годишна продукция младо вино се организира у нас за 14-ти път, а хазаин на церемонията в Националния замък на културата бе Френско-българската комерсиална и индустриална камара. Първата бутилка от тазгодишното младо вино бе тържествено отворена тъкмо в 20:15 ч. с обичайния възклик Le Beaujolais Nouveau est arrivé! („ Новото Божоле пристигна! ”) от Стефан Делайе, ръководител на ФБТИК, Весела Тодорова-Мозетиг, шеф на ФБТИК, Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, Н. Пр. Флоранс Робин, дипломат на Франция в България, в качеството й на патрон и специфичен посетител на церемонията, Боян Стефов, изпълнителен шеф и началник на отдел „ Корпоративно банкиране “ в Банка ДСК и Борислав Велков, ръководител на Съвета на шефовете на НДК. На събитието участваха над 1500 представители на френско-българската бизнес общественост, членове, сътрудници и другари на камарата, дипломати и други публични лица.

„ Много съм благополучен довечера, тъй като, когато приказваме за двустранни връзки, участва и виното. А виното е едно измерение, което свързва хората. И вие довечера, толкоз многочислени, потвърждавате това “, каза Стефан Делайе в обръщението си към гостите. Той изрази насладата си от обстоятелството, че София и България участват на картата на 110-те страни в света, които посрещат по едно и също време новото божоле. И завърши речта си с думите „ Наздраве! Да живее Франция, да живее България! “.



Божоле Нуво 2019 е живо и свежо, с добре изразени аромати на малини и френско грозде. Макар че климатичните компликации през тази година понижиха добива, с помощта на внедрените във винопроизводството високи технологии продукцията от новата годишна продукция е с чудесно качество. Младото вино на 2019 година има бляскав бездънен рубинен цвят с виолетови оттенъци. Носът предлага чисти и елегантни аромати на ягоди, малини, череши. Усещането за вкусни плодове ясно продължава и на небцето с приятна заобленост и доста ободрителен свършек.

Младото Божоле, или Божоле нуво (Beaujolais nouveau) се произвежда от сорта грозде гаме във френския район Божоле, Бургундия, който включва 72 селища, 2000 производители и общо 13 000 хектара лозя. Това е младо вино, чиято продажба стартира единствено шест седмици след края на гроздобера, постоянно в третия четвъртък на месец ноември. 

 
А кое е виното на годината?

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР