Традиционните български рецепти са се формирали векове наред и всекидневно

...
Традиционните български рецепти са се формирали векове наред и всекидневно
Коментари Харесай

Традиционни български супи

Традиционните български предписания са се формирали епохи наред и ежедневно участват в бита ни. Традициите в овкусяването и построените способи и техники за подготвяне съставляват синтез от европейската и азиатска кухня.

Българската кухня е доста богата на супи. Традиционните са зеленчуковите, месните и рибните. Някои от тях се подготвят съгласно сезона. И тъй като ужасно доста обичаме нашенските супи, взехме решение да ги съберем на едно място и да ви ги представим.

Таратор – Типично сезонна студена чорба, приготвена от кисело мляко, с нарязани на ситно краставица, олио, сол, копър и чесън.

 Бобена супа

Супа топчета – Така обичаната чорба, имаща в състава си дребни кюфтенца.

Пилешка чорба – Пилешката чорба се подготвя на всички места. В селските фамилии се употребява прясно заклана кокошка. Застройва се с кисело или прясно мляко, яйце, зеленчуци и фиде.

Боб супа – Бобът е просвета, която се подготвя във всяко едно домакинство, най-малко по няколко пъти на месец. Представлява супа от сварен фасул и зеленчуци, която може да се употребява със или без запръжка.

 Леща

Супа от леща – Подобно на боба, лещата е необятно публикувана. Приготвя се от сварена леща с чесън, запържена с червен пипер.

Гъбена супа – Тази супа се подготвя от диви или култивирани гъби, ориз, запържена с червен пипер.

Рибена супа – По-типична за крайречните и приморски региони, обичайна рибена чорба е леко люта. Може да се сервира бистра или със застройка от яйце и кисело мляко.

 Курбан чортба

Шкембе супа – Изключително известна измежду хората, искащи да изгонят утринното неразположение, както и при курбани. Шкембе чорбата се подготвя чорба от сварено и нарязано на дребно телешко или агнешко шкембе, прясно мляко и пикантен червен пипер. Сервира се наложително с овкусяване от оцет и чесън.

Курбан супа – Курбан чорбата е напълно обредна чорба. Приготвя се на персонални и публични празници. Включва зеленчуци и агнешко или телешко месо в състава си. Застройва се с пресечени яйца и запържен червен пипер.

Телешко варено – Освен като чорба, телешко вареното може да се подготвя и като ядене от телешко месо със зеленчуци.

В другите региони на България супите се подготвят по друг метод. Понякога една и съща чорба наподобява и има радикално друга визия и усет от такава в различен регион, с други обичаи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР